Ki az a dietetikus?
A dietetikus elismert, felsőfokú végzettséggel (főiskola, egyetem) rendelkező egészségügyi szakember. A dietetikus tanulmányai során nem csak táplálkozástudományi, hanem anatómiai, élettani-kórélettani tudást is szerez. Ezzel a tudással tudja segíteni megérteni a hozzá forduló pácienseknek a szervezetükben végbe menő folyamatokat. A dietetikus a részletes táplálkozási szokások felmérése után mind egészséges mind betegséggel élő személyeknek segít egy egyéni, kiegyensúlyozott, hosszútávon is fenntartható étrend kialakításában, mely hozzájárul az egészség megőrzéséhez vagy javításához.
Dietetikushoz fordulhat minden táplálkozást érintő kérdésben mint például puffadás, reflux, emésztési problémák, kontaminált vékonybélszindróma, táplálékallergia- vagy intolerancia kapcsán, továbbá inzulin rezisztencia, cukorbetegség, túlsúly vagy túlzott soványság esetén is. De fordulhat dietetikushoz akkor is ha elveszett az interneten kavargó sok ellentmondásos információ között és szeretne hiteles információk alapján egészséges étrendet kialakítani.
Dietetikai tanácsadás menete
Az első, 60 perces dietetikai konzultáció során a legnagyobb hangsúlyt az egészségi és fizikai állapot, valamint a táplálkozási szokások és körülmények feltárása kapja, majd ezután a páciens számára leginkább megvalósítható célok kitűzése következik. A dietoterápia hosszabb folyamat, mely magában foglalja a nyomon követést is, vagyis legalább egy kontroll konzultációt. A kontroll során a dietetikus újra felveszi a táplálkozási anamnézist vagy ha a páciens vezetett táplálkozási naplót akkor azt ellenőrzi és átbeszéli a pácienssel a további célokat.