Ételintolerancia

Ételintoleranciáról akkor beszélünk, ha a szervezet bizonyos ételeket, alapanyagokat nem tolerál és ez különféle tüneteket, panaszokat vált ki a szervezetben.

Az ételintolerancia nem egyenlő az ételallergiával. Az ételallergia viszonylag kevés embert érint, a tünetei súlyok lehetnek és azok rögtön az allergiát kiváltó táplálék elfogyasztása után jelentkeznek. Az ételintolerancia ezzel szemben minden harmadik embert érinti, a tünetek az étel elfogyasztását követően akár napokkal, hetekkel alakulnak ki és a tünetek erőssége attól is függ, hogy mennyi táplálékot fogyasztottunk.

Ételintolerancia tünetei

Az ételintolerancia tünetei rendkívül változatosak. A betegség elsősorban emésztőszervi panaszokat vált ki – hasmenés, haspuffadás, erős bélgázképződés – de kialakulhat fejfájás, migrén, pattanás, akné vagy egyéb bőrproblémák, így például ekcéma is. Emellett az ételintoleranciát számos betegséggel (pl. IBS) is kapcsolatba hozzák.

Hasmenés

Bélgázképződés

Haspuffadás

Fejfájás, migrén

Pattanás, akné

Ekcéma

Ételintolerancia vizsgálatok

Az ételintolerancia hátterében többféle mechanizmus állhat. Az Endomedixnél az immunválasz következményeként kialakult ételérzékenységeket vizsgáljuk. A vérvizsgálatok során az élelmiszerek ellen termelődött IgG típusú antitestek mennyisége kerül meghatározásra. Amennyiben a vizsgálatot bizonyos tápanyagokkal szemben intoleranciát mutat ki, az adott élelmiszereket étrendünkből elhagyva várhatóan panaszaink is csökkennek.

Ételintolerancia vizsgálat eredménye

A komplex ételintolerancia laboratóriumi vizsgálat átfogó diagnosztikai eredményt nyújt, amely megalapozza a személyre szóló diéta összeállítását, ezzel az ételintolerancia okozta panaszok megszüntetését.

ÉTELINTOLERANCIA VIZSGÁLATOK AZ ENDOMEDIXNÉL

Ételintolerancia Expressz gépi vizsgálat

Ételintolerancia kimutatása mintegy 220 élelmiszerre és alapanyagra, expressz gyorsaságú kiértékeléssel.

Ételintolerancia Expressz gépi vizsgálat dietetikai konzultációval

Ételintolerancia kimutatása mintegy 220 élelmiszerre és alapanyagra, expressz gyorsaságú kiértékeléssel, személyes dietetikai konzultációval

Ételintolerancia gépi vizsgálat

Ételintolerancia kimutatása mintegy 220 élelmiszerre és alapanyagra, normál kiértékeléssel.

Ételintolerancia gépi vizsgálat dietetikai konzultációval

Ételintolerancia kimutatása mintegy 220 élelmiszerre és alapanyagra, normál kiértékeléssel és dietétikai konzultációval

Ételintolerancia vizsgálatok: helyszínek és árak

Ételintolerancia vizsgálatainkat az alábbi Endomedix központokban végezzük el, az itt megjelölt árakon:

ÉTELINTOLERANCIA GÉPI VIZSGÁLAT

További, részletes információ erről a vizsgálatról:

Ételintolerancia gépi vizsgálat

ÉTELINTOLERANCIA EXPRESSZ GÉPI VIZSGÁLAT

További, részletes információ erről a vizsgálatról: Ételintolerancia Expressz gépi vizsgálat

ÉTELINTOLERANCIA GÉPI VIZSGÁLAT DIETETIKAI KONZULTÁCIÓVAL​

További, részletes információ erről a vizsgálatról: Ételintolerancia gépi vizsgálat dietetikai konzultációval

ÉTELINTOLERANCIA EXPRESSZ GÉPI VIZSGÁLAT DIETETIKAI KONZULTÁCIÓVAL​

További, részletes információ erről a vizsgálatról: Ételintolerancia Expresszű gépi vizsgálat dietetikai konzultációval

Foglaljon időpontot hozzánk!

Budapesti, debreceni, dombóvári, miskolci, szolnoki és veszprémi központunkba bejelentkezhet munkanapokon, hétfőtől péntekig 09:00-17:00 között az (1) 413-2500 telefonszámon, vagy az interneten – egyes vizsgálatokra időpontfoglalással is! Győri, gyulai, siófoki és mohácsi központunkba a helyi kollégáknál jelentkezhet be telefonon. Túl bonyolult? Lásd telefonkönyv vagy kérjen visszahívást!

Vizsgálat menete

1 Foglalj időpontot

2 Megerősítő email

3 SMS-ben, illetve a vizsgálat előtti napon hívásban értesítik

4 Betegtájékoztatás (amennyiben nem konzultációra érkezik)

5 A kijelölt időpontban megérkezik a rendelőbe

6 Elégedettség felmérés

Tudnivalók adókedvezmény igénybevételével kapcsolatban

A komplex ételintolerancia laboratóriumi vizsgálat átfogó diagnosztikai eredményt nyújt, amely megalapozza a személyre szóló diéta összeállítását, ezzel az ételintolerancia okozta panaszok megszüntetését, ám a jelenlegi – 2018. elején életben lévő – szabályozás szerint adókedvezmény igénybevételére nem jogosít fel.

Lisztérzékenység (gluténérzékenység, cöliákia) esetén az adókedvezményre feljogosító szakorvosi igazolás kiadásának feltétele, hogy az előzetes laboratóriumi vizsgálati eredményt a gyomortükrözéssel elvégezhető vékonybél szövettani vizsgálat (biopszia) is alátámasztja. Laktózérzékenységről szóló szakorvosi igazolás hidrogénkilégzéses vizsgálat(ok) eredménye alapján állítható ki. Utóbbi részletes leírását lásd itt: Adókedvezmény laktózérzékenység esetén – milyen vizsgálatok szükségesek?

Online időpontfoglalás