A dietetika a görög „diaita” szóból ered, melynek jelentése életmód, életvitel. A megfelelő táplálkozás szerepét a betegségek megelőzősében már Hippokratész is megfogalmazta. Azóta az évszázadok során a dietetika megítélése az adott kor tudományos és ideológiai nézeteitől függően változott. A 19. század előtt a dietetika a táplálkozáson kívül a mozgást, az ürítkezést, a pihenést, a szexuális életet is szabályozni kívánta.
Ma már a dietetika önálló tudománnyá fejlődött és a táplálkozástudományon alapszik, vizsgálja a betegség által kialakult- anyagcsere folyamatokat, feltárja a dietetika alapelveit és főbb összefüggéseit. Foglalkozik a tápanyagok jelentőségével és szerepével, az anyagcsere-folyamatokkal, a különböző életkorban és állapotban fennálló tápanyagszükséglettel. Vizsgálja továbbá az élelmiszer-összetevőket, az élelmiszerek egészségre gyakorolt hatását, felhasználásuk módját, és szerepüket az egészségmegőrzésben.