Ételintolerancia vizsgálat – Miért használunk vénás vért?

Az ételintolerancia-szűrés vérből történik, így a vizsgálathoz mindenképpen szükséges vérvétel, amelynek két módszere terjedt el.

Az egyik módszerrel az ujjbegy megszúrásával juthatunk néhány csepp vérhez. Ennek előnye, hogy akár otthon, segítő közreműködése nélkül is kivitelezhető, hátránya viszont, hogy a levett kis mennyiségű vér nem biztos, hogy elég a vizsgálathoz, illetve a kis mennyiségű, teljes vér fokozottan érzékeny a szállításra – így könnyen előfordulhat, hogy a vérmintából a labor nem tud dolgozni, a vérvételt újra meg kell ismételni.

Ha ételintolerancia-tesztet tervezünk, érdemes végiggondolni, hogy nincs-e más laborvizsgálatra szükségünk, hiszen egyetlen szúrással levehetjük az ahhoz szükséges vért is.

A vérvétel másik típusa az Endomedix központjaiban kizárólagosan alkalmazott vénás vérvétel. Ilyenkor szakértő egészségügyi alkalmazottunk a vénák megszúrásával jut néhány apró kémcsőnyi vérhez, majd abból centrifugálással tisztított vérplazmát készítünk és azt juttatjuk el a laborba. A vérvételnek ez a típusa biztosabb eredményekkel kecsegtet, hiszen a vér mennyisége garantáltan elegendő lesz, ráadásul az így nyert vér kevésbé érzékeny a szállításra és feldolgozásra. Ráadásul a biztonság kedvéért mindig két kémcsőnyi vért veszünk le, így ha a feldolgozás vagy szállítás során nem várt esemény lép fel, akkor még mindig van tartalék vérünk, nem kell újra behívni a beteget.

Emellett még egy dolgot fontosnak tartok megjegyezni: ugyan elsőre úgy tűnik, hogy az ujjbegyből levett vér sokkal kisebb beavatkozást jelent, az idegekkel gazdagon behálózott ujjbegy megszúrását személy szerint sokkal fájdalmasabbnak tartom, mint egy szakértő általi vénás vérvételt – utóbbi tényleg csak egy “szúnyogcsípés”.