Ételintoleranciával küzdött a fitnesz világbajnok

Tóth Cecília fitnesz világbajnok éveken át küzdött puffadással és pattanásos bőrrel, számos gyógymódot kipróbált, mire az Endomedix diagnosztikai központban kiderült: ételintolerancia okozta a gondjait, amelyeket így gyógyszer nélkül sikerült megszüntetni.


A többszörös hazai és nemzetközi fitnesz bajnok, 2016-ban világbajnoki címet is szerzett Tóth Cecília életét éveken át megnehezítették emésztési gondjai és bőrproblémái: orvostól-orvosig járt, számos gyógyszert szedett, sok természetgyógyászati módszert is kipróbált, ám ezek nem hoztak eredményt.

– Puffadtam, pattanásos volt a bőröm, fegyelmezett életmóddal sem tudtam megakadályozni, hogy 3-5 kilókat jojózzon a súlyom. Végeztek nálam teljes belgyógyászati és bőrgyógyászati kivizsgálást, laborvizsgálatokat, de nem találtak magyarázatot. Kipróbáltam a kolon-hidroterápiától a vércsoport diétáig mindenféle módszert, egy ideig vegetáriánusként is étkeztem, de a problémákat nem sikerült orvosolni – meséli Tóth Cecília. Változást az hozott, amikor hallott az Endomedix szakorvosi központokban országszerte elérhető komplett ételintolerancia vizsgálatról, amely keretében a vérből több mint 220 ellenanyagra végeznek laboratóriumi tesztet. Egy részletes, alapanyagokra lebontott laboratóriumi értékelést kapott, amiből kiderült: érzékeny a tejfehérjére, a tojásfehérjére és a napraforgó magra is.

– A sport miatt sok tojásfehérjét fogyasztottam, amiről az ételintolerancia vizsgálat révén derült ki, hogy nem jó nekem. Napraforgóolajat én ugyan nem használtam, de ha nem odahaza ettem, nem tudtam kontrollálni milyen olajjal készítik az ételeket. De a laborvizsgálatig fel sem merült bennem, hogy ezek az alapanyagok okozzák nálam a panaszokat! A tejre gyanakodtam ugyan, ezért egy ideje laktózmentes tejet és termékeket kerestem, de mint kiderült, nekem nem a laktózzal, tehát a tejcukorral, hanem a tejfehérjével volt a gondom, ami a laktózmentes termékekben ugyanúgy jelen van – meséli Tóth Cecília.

A sportoló az Endomedix átfogó ételintolerancia vizsgálata nyomán átalakította az étrendjét, kihagyta belőle a laboratórium által jelzett alapanyagokat.

– Először a puffadásos panaszaim enyhültek, majd néhány hét elteltével az arcbőröm is tisztult, elmúltak a pattanások – számol be tapasztalatairól Tóth Cecília. A szakedzőként és életmód-tanácsadóként is dolgozó sportoló azóta saját tapasztalata nyomán javasolja a sportolóknak és az egészségükért aktívan tenni akaróknak, hogy végeztessék el az Endomedix ételintolerancia vizsgálatot.

– Sportolóknál a teljesítményre is kihatással lehet az emésztőrendszer állapota. Ugyanakkor nemcsak a sportolók számára fontos, hogy a mindennapokban ne küzdjenek olyan panaszokkal, amelyeket odafigyeléssel, gyógyszerek nélkül el lehet kerülni – szögezi le Tóth Cecília.

Korábban a fitnesz világbajnokhoz hasonló tapasztalatokról számolt be Dombi Rudolf olimpiai bajnok kajakozó is, akinek szintén az Endomedix ételintolerancia vizsgálat nyújtott segítséget.