Mennyi ideig tart a vizsgálat?

Vizsgálat hosszaGyomortükrözés (gastroscopia): maga a vizsgálat általában 5-10 percet vesz igénybe, de természetesen ez függ attól is, hogy orvosunk milyen elváltozásokat talál, illetve milyen terápiás beavatkozásra van szükség. Fontos: központjainkban a gyomortükrözés altatásban is elvégezhető, kiküszöbölve a kellemetlenségeket és esetleges  fájdalomat.

Vastagbéltükrözés (colonoscopia): a vizsgálat általában 15-40 percet vesz igénybe, attól függően, hogy mit talál vizsgáló orvosunk, illetve milyen beavatkozások elvégzésére van szükség.  Nemzetközi vizsgálatok alapján kimutatták, hogy az alapos vizsgálathoz legalább 6-8 perces kihúzási időre van szükség. Ez azt az időt jelenti, amíg a vastagbél teljes hosszában felvezetett endoszkópot az orvos kihúzza. Ilyenkor történik meg a nyálkahártya alapos vizsgálata, illetve a terápiás beavatkozások (pl: polypok eltávolítása, vérzésforrások megszűntetése stb.) többsége.

Fontos: központjainkban a vastagbéltükrözés altatásban is elvégezhető, kiküszöbölve a kellemetlenségeket és esetleges  fájdalomat.

Hasi ultrahang vizsgálat: általában 10-25 perc, de természetes itt is nagymértékben függ a vizsgálat ideje a talált elváltozások típusától.

Hasi ultrahang vezérelt mintavétel: a vizsgálat hossza a beavatkozás típusától függ. Míg ultrahang vezérelt hasvíz mintavétel néhány percig, addig például egy hasnyálmirigy ciszta lebocsátása ennél hosszabb időt is igénybe vehet.

Hasi CT vizsgálat: a vizsgálat előtt szükség lehet kontrasztanyag fogyasztására. Ezt el kell kortyolgatni, ami 1-3 órát is igénybe vehet. A CT vizsgálat néhány percet vesz igénybe.

Urea-kilégzési teszt Helicobacter pylori kimutatásához: a teljes vizsgálat ideje fél-másfél órát vehet igénybe, a vizsgálati módszer típusától függően.