Mi lehet a bajom?

Mi lehet a baja?A gyomor- és bélrendszer betegségei változatos panaszokat és tüneteket okozhatnak, melyek közül egyik sem igazán betegség-specifikus. A tünetek és a panaszok értékelése orvosi feladat, azonban ismeretük segítséget nyújthat abban, hogy egy betegséget időben felfedezzünk.

Az egyes szervek betegségeire utaló tünetek/panaszok:
A nyelőcső betegségeire utaló tünetek/panaszok: gyomortáji fájdalom, gyomorégés, mellkasi fájdalom, száraz köhögés, rekedtség, fogszuvasodás, szájszag, nehézlégzés, asthmás roham, fülfájás, garatgyulladás, gégegyulladás, torokfájás, intenzív nyálelválasztás, savanyú szájíz, fehér lepedékes nyelv, nyelési nehezítettség, falatelakadás, emésztetlen étel visszaöklendezése, fájdalmas nyelés, visszatérő tüdőgyulladás.

A gyomor- és a patkóbél betegségeire utaló tünetek/panaszok: hányinger, hányás, émelygés,  szúró/éles/tompa/nyomó/görcsös gyomortáji fájdalom, étvágytalanság, fogyás, húsundor,  teltségérzés, puffadás, korai jóllakottság érzése, savhányás, gyomortáji éhség fájdalom, étkezés utáni gyomorfájdalom, félelem az étkezéstől, vérhányás, kávéaljszerű hányadék, hasmenés, fekete széklet (szurokszéklet).

Kapcsolódó Endomedix vizsgálatok: Gasztroenterológiai szakorvosi konzultáció, Gyomortükrözés altatásban vagy anélkül

Vékonybélbetegségre jellemző tünetek/panaszok: fogyás, hasmenés, vízszerű hasmenés, zsírszerű széklet, bűzös széklet, laza/világos széklet, puffadás, hasi fájdalom (tompa, folyamatos, visszatérő, görcsös), fáradékonyság, vashiány (sápadtság, vérszegénység, szapora pulzus, aluszékonyság), hajhullás, körömelváltozások, izomgörcsök, korai csontritkulás, ismétlődő vetélés, zsírmáj kialakulása, növekedésbeli elmaradás gyermekeknél, termékenységi zavarok, bőrtünetek, mozgászavarok, végtagi fájdalmak, kifáradásos izomgyengeség, cukorbetegség, szívelégtelenség, lábdagadás, kiszáradás, láz, ízületi fájdalom, bőrpigmentáció, véres széklet, csuklás.

A vastag- és végbél betegségekre utaló tünetek/panaszok: véres széklet, nyákos széklet, gyakori székelés, hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hőemelkedés, láz, szapora szívverés, fogyás, étvágytalanság, hányinger, hányás, hasfali/végbéltáji/hüvelykörüli sipolyok, váladékozó sebek, gyengeség, levertség, fájdalmas/vörös csomók a bőrön, fájdalmas fekélyek a bőrön, szemfájdalom, kötőhártya gyulladás, ízületi fájdalom, szorulás, fájdalomérzet székeléskor, étkezést követő hasmenés, csuklás, szelek hiánya, székelési szokások megváltozása (hasmenés-székrekedés váltakozása).

Kapcsolódó Endomedix vizsgálatok: Gasztroenterológiai szakorvosi konzultáció, Vastagbéltükrözés altatásban vagy anélkül

Epehólyag- és epeúti betegségekre jellemző tünetek: görcsös, jobb bordaív alatti fájdalom, lapockatájékba sugárzó hasi fájdalom, hányinger, hányás, sárgaság, hasmenés, láz, hőemelkedés, puffadás, világos széklet, zsíros széklet, teltségérzés, bőrviszketés.

Májbetegségekre utaló tünetek és panaszok: bőrsárgaság, szemsárgaság, májtáji fájdalom, fáradékonyság, bőrviszketés, aluszékonyság, elkent beszéd, zavartság, bőrvérzés, vérzékenység, hőemelkedés, láz, puffadás, hasi fájdalom, hasvíz megjelenése, haskörfogat növekedése, gyakori szellentés, ízületi fájdalom, mozgásszervi panaszok, izomfájdalom, csontfájdalom, végtagi fájdalmak, menstruációs zavar, menstruáció elmaradása, impotencia, vérhányás, véres széklet, fekete széklet, fogyás, lábdagadás, szapora szívverés, ízérzési zavar, édeskés szag, bőrön éranyajegyek, talpon és tenyéren bőrvörösség, piros/fényes nyelv, vékony/sérülékeny bőr, fehér köröm, sárgás lerakódások a szemkörnyéki bőrben, férfiaknál a mellek növekedése, gyérülő szőrzet, hasfali visszértágulatok, újonnan megjelenő hasi/lágyéksérvek.

A hasnyálmirigy betegségeire jellemző tünetek/panaszok: hasi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, hasmenés, zsíros/bűzös széklet, láz, hőemelkedés, cukorbetegség, lilás elszíneződés a hasfalon vagy a deréktájon, vérvizelés, fájdalmas csomók a bőrön, sárgaság, véres széklet, vérhányás, verejtékezés, zavartság, elhízás, kiszáradás, fogyás, gyengeség, bőrvörösség az arcon, fenéktájon, combokon, piros nyelv, ajakgyulladás, körömeltérések, mélyvénás thrombosisok, vérszegénység.

A leggyakoribb, hasi betegségre jellemző tünet a hasi fájdalom.
A hasi fájdalom jellegéből, intenzitásából, időbeli lefolyásából és a kísérő tünetekből is következtethetünk egyes szervek/szervrendszerek megbetegedéseire.
A hasi fájdalom jellege és helye utalhat a beteg szervre.

A zsigeri fájdalom (üreges szerv feszülése okozza) inkább a has középvonala felé mutató, kevésbé egy helyre koncentrált. A vékonybél fájdalma a köldök felett vagy körül jelentkezik, görcsös jellegű. A vastagbél fájdalma az alhasban jelentkezik inkább. Az epeúti betegségek vagy a húgyutak elzáródása olykor szinte elviselhetetlen, görcsös jellegű.

Az ún. szomatikus fájdalom, amit a hashártya gyulladása okoz általában élesebb, az érintett terület felé mutató, mozgásra fokozódik. Ilyen például a féregnyúlvány-gyulladás okozta jobb alhasi fájdalom, a májtok feszülése okozta jobb bordaív alatti fájdalom, a vesetok feszülés okozta hasi fájdalom. Jellegzetes lehet ennek a fájdalomtípusnak a kisugárzási iránya is. Például az epeutak betegségeinél a jobb lapocka tájékba, hasnyálmirigy betegségekben a hát közepébe, vese- és húgyúti fájdalom esetén a deréktájékba vagy a lágyéktájékba sugárzó fájdalom jelentkezhet.
A hasi fájdalom másik fontos jellegzetessége lehet a fájdalmat kiváltó vagy enyhítő tényezők jelenléte. Étkezéssel összefüggő hasi fájdalom inkább a nyelőcső, a gyomor, a hasnyálmirigy vagy az epeutak betegségére utalhat.

Székletürítéskor jelentkező fájdalom a vastag- és végbél betegségeire jellemző, míg a vizeletürítéskor jelentkező a húgy-ivarszervek és a végbéltáji betegségekre utalhat. A testhelyzet változásai által befolyásolt fájdalom gastro-oesophageális refluxban, hasnyálmirigy betegségekben, míg a légzéssel összefüggő fájdalom a máj és az epeutak betegségeire utalhat. A menstruációs ciklussal összefüggő fájdalom a méh- és a petefészkek betegségeire, a fizikai terheléskor jelentkező fájdalom a belek keringési zavarára utalhat. Bizonyos ételek fogyasztása után jelentkező hasi fájdalom a gyomor- és bélrendszer mozgási betegségeire, étel-allergiára, enzimhiányra, bizonyos anyagcsere-betegségekre lehet jellemző, míg a pszichikai stressz, szorongás mellett jelentkező fájdalom a bélrendszer mozgási betegségeire, emésztési rendellenességre vagy érzékeny-bél tünetegyüttesre lehet jellemző.

A fájdalom mellett jelentkező egyéb tünetek is segíthetnek a fájdalom eredetének tisztázásában. Láz, hőemelkedés vagy hidegrázás fertőzésekre, gyulladásos betegségekre utalhat. Fogyás tumoros vagy gyulladásos betegségekben, felszívódási zavarokban vagy a belek keringési zavaraiban jelentkezhet. Hányinger/émelygés/hányás utalhat bélelzáródásra, fertőzésre, gyulladásos- vagy anyagcsere betegségekre. Nyelési nehezítettség vagy fájdalom nyelőcső betegségekben, korai teltségérzés gyomorbetegségekben, vérhányás nyelőcső-, gyomor- , patkóbél- és májbetegségekben jelentkezhet. Székrekedés a vastag- és végbél betegségeiben, sárgaság a máj- és epeutak betegségeiben, hasmenés gyulladásos bélbetegségekben, fertőzésekben, felszívódási zavarokban tumoros betegségekben vagy a bélrendszer keringési zavaraiban jelentkezhet. Szurokszéklet (fekete széklet) a gyomor- és bélrendszer betegségeiben, míg a hasi fájdalom mellett jelentkező távoli (bőr, szem, ízületi) tünetek/panaszok (fájdalmas, vöröses csomók a bőrön, nem gyógyuló bőrfekélyek, fényérzékenység, szemfájdalom, vörös szem, ízületi fájdalom, duzzanat) gyulladásos bélbetegségekre, illetve bizonyos bakteriális vagy vírusos fertőzésekre utalhatnak.