Nyelőcső fekély

Nyelőcső fekély – a nyelőcsőben kialakuló hámhiányos elváltozások leggyakrabban gastro-oesophagealis reflux betegség talaján alakulnak ki.

Ennek lényege, hogy az alsó záróizomgyűrű elégtelen működése és a nyelőcső, valamint a gyomor mozgási rendellenessége következtében savas és/vagy lúgos kémhatású gyomortartalom jut vissza a nyelőcsőbe, ahol normálisan semleges pH körüli állapot uralkodik.

Ezek hatására a nyelőcsőalsó harmadának nyálkahártyája begyulladhat, a hámon felmaródások (erosiók) vagy akár mélyebb hámhiányok (fekélyek) jelentkezhetnek.

Ez kialakulhat teljesen panasz- és tünetmentesen, de okozhat akár típusos (nyelőcsőégés, savas reflux, felhasi fájdalom), akár nem típusos (köhécselés, fogszuvasodás, garat- és gégegyulladás, asztmás tünetek, visszatérő tüdőgyulladások, orrmelléküreg-gyulladások, nyelési zavarok, vashiányos vérszegénység, fülfájdalom, fokozott nyálelválasztás) tüneteket is.

Nyelőcsőfekély kialakulhat közvetlen irritatív hatás következtében is (sav- és lúgmérgezések, nyelőcsőben elakadt gyógyszerek, pl. kálimsótabletták).

Online időpontfoglalás