Helicobacter pylori C-14 urea kilégzési teszt

A helicobacterrel fertőzötteknél jelentősen megnő egyes emésztőrendszeri betegségek kialakulásának esélye, a gyomorhuruttól kezdve egészen az olyan betegségekig, mint például gyomor- és nyombélfekély vagy a gyomorrák. Persze nem minden helicobacter fertőzött válik beteggé – ezt olyan faktorok határozzák meg, mint az idő, a környezet hatásai vagy éppen a beteg génállománya. Újabb kutatások szerint pedig a Helicobacter pylori fertőzöttség gyermekeknél fejlődési zavart és teljesítőképesség-csökkenést is előidézhet. A Helicobacter pylori viszonylag könnyen és egyszerűen szűrhető, így ajánlott megbizonyosodni saját fertőzöttségünkről különösen emésztőrendszeri panaszok esetén, illetve ha családunkban előfordult gyomor- és nyombélfekély, vagy gyomorrák. A helicobacter-fertőzés szűrésére több módszer is ismeretes, a legelterjedtebb, beavatkozással nem járó – azaz nem invazív – módszer az ún. C14-urea-kilégzési helicobacter-teszt. A helicobacter nemcsak könnyen szűrhető, de gyógyítható is. A baktérium kipusztításához (eradikálásához) egy nagyjából egy-két hetes gyógyszerkúra szükséges, amelynek indokoltságáról orvos dönt. Mivel a kúra antibiotikumot és más gyógyszereket is tartalmaz, a gyógyszerfelírást ugyancsak orvosnak kell elvégeznie.

A vizsgálat bemutatása

Az Endomedix a helicobacter-szűrés specialistája, 2013 nyaráig mintegy 1.500 betegünk szűrését végeztük el. A gyors és fájdalommentes C14-urea-kilégzési teszt segítségével könnyen kimutatható a Helicobacter pylori baktérium jelenléte. A vizsgálat mintegy 30 percet vesz igénybe. A vizsgálat első lépéseként egy C14 izotóppal jelölt kapszulát vesz be betegünk, majd 10-20 perc várakozás után egy ún. légzési kártyába kell levegőt kifújni, melyet műszerrel elemzünk, így betegeink a vizsgálat eredményéről perceken belül értesülnek. Amennyiben a helicobacter-fertőzés gyanúja beigazolást nyer, kollégáink örömmel egyeztetnek időpontot egy gasztroenterológiai konzultációra, ahol szakorvosunkkal egyeztetheti a kezelés további menetét. Jelentkezzen C14 Helicobacter tesztünkre, amennyiben tisztázatlan gyomorpanaszai vannak, előfordult már gyomor- vagy nyombélfekélye, esetleg családjában előfordult gyomordaganat.

Tudnivalók a vizsgálattal kapcsolatban

A vizsgálat bárki számára elvégezhető, azonban 4 órával a vizsgálat előtt a beteg már nem ehet, csak tiszta víz fogyasztható. A beavatkozás előtt 1 órával már víz sem fogyasztható. A dohányzás és a rágózás tilos. Fogmosás csak tiszta vízzel, fogkrém nélkül lehetséges. Amennyiben Önt antibiotikumokkal kezelték, a kezelés befejezését követően legalább 4 hetet kell várni a vizsgálat elvégzésével, míg ha savcsökkentő gyógyszert szed, akkor 5 napot kell várni (savcsökkentő gyógyszerek alatt értjük például a H2-receptor blokkolókat, vagy protonpumpa-blokkolókat).

Elszámolás egészségpénztári számlára is

A vizsgálat díja természetesen egészségpénztári számlára is elszámolható – a pontos részletekről kollégáink örömmel adnak felvilágosítást. Az Endomedixszel kapcsolatban álló egészségpénztárak listáját itt találja meg. A további részletekről érdeklődjön számunkon (+36 1 413 2500) vagy vegye fel velünk interneten a kapcsolatot.

Kapcsolódó vizsgálatok

Tisztázatlan gyomor- és hasi panaszok esetén vagy amennyiben a vizsgálat Helicobacter pylori fertőzöttséget igazol, feltétlenül ajánljuk, hogy keresse fel szakavatott gasztroenterológus orvosaink egyikét gasztroenterológiai konzultáció céljából. Az Endomedix az ország vezető gasztroenterológiai magánszolgáltatója, így központjaink az ország számos pontján megtalálhatók.

Helicobacter pylori C-14 urea kilégzési tesztaz alábbi központjainkban érhető el

Orvosaink, akik ezt a vizsgálatot végzik

Foglaljon időpontot hozzánk!

Budapesti, debreceni, dombóvári, miskolci, szolnoki és veszprémi központunkba bejelentkezhet munkanapokon, hétfőtől péntekig 09:00-17:00 között az (1) 413-2500 telefonszámon, vagy az interneten – egyes vizsgálatokra időpontfoglalással is! Győri, gyulai, siófoki és mohácsi központunkba a helyi kollégáknál jelentkezhet be telefonon. Túl bonyolult? Lásd telefonkönyv vagy kérjen visszahívást!

Online időpontfoglalás

Elszámolás egészségpénztári számlára is

A vizsgálat díja természetesen egészségpénztári számlára is elszámolható – a pontos részletekről kollégáink örömmel adnak felvilágosítást. Az Endomedixszel kapcsolatban álló egészségpénztárak listáját itt találja meg.

A további részletekről érdeklődjön számunkon (+36 1 413 2500) vagy vegye fel velünk interneten a kapcsolatot.