Hidrogén-kilégzési teszt – laktulóz (3 óra)

Amennyiben a vékonybélben baktériumok szaporodnak el – például kontaminált vékonybél szindróma esetén– , ez a tranzitidő lerövidül. A laktulózzal végzett hidrogén-kilégzési vizsgálat így alkalmas a vékonybélben kórosan elszaporodott baktériumok (kontaminált vékonybél szindróma) indirekt megállapítására. A vizsgálat egyszerű és fájdalommentes: a laktulózzal való terhelés hatására keletkező hidrogént mutatja ki a kifújt levegőből, műszeres úton.

A vizsgálat bemutatása

A H2-kilégzési teszten először antibakteriális szerrel kiöblítjük a beteg szájüregét és garatját. Ekkor a beteg elfogyaszt egy pohár laktulóztartalmú tesztfolyadékot. Ezt követően 20 percenként a vizsgálathoz használt műszerbe kell lélegezni, amely vizsgálja a felszívódott hidrogén mennyiségét. A vizsgálat teljes ideje 180 perc, amelynek legnagyobb része várakozás – így ajánlott egy jó könyvet magunkkal hozni!

Tudnivalók a vizsgálattal kapcsolatban

A vizsgálat lázas, hurutos betegség esetén nem végezhető el. Kisebb gyermekek esetén a diéta szigorúságát az orvos szabja meg. Kérjük, hogy az alábbiakat szigorúan tartsák be, különben a vizsgálat hamisan kóros eredményt adhat! Nem szabad szedni a vizsgálat előtti: Egy hónapon belül antibiotikumot, probiotikumot Egy héten belül savcsökkentőt és emésztésre ható gyógyszert Két napon belül hashajtót A vizsgálat előtti nap reggelétől diétázni kell: nem szabad enni: gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyes és puffasztó ételeket, főzeléket, és nem szabad enni olyan ételt sem, amiben zöldség főtt nem szabad enni: tejterméket és tejet, laktóztartalmú élelmiszereket, tejes péksüteményt, csokoládét, olajos magvakat, jelentős mennyiségű zsírral és olajjal készült ételeket nem szabad inni szénsavas italt, gyümölcslét, alkoholt (dohányozni sem szabad) Amit ehet és ihat: főzve, natúr sütve vagy párolva: burgonya, rizs, sonka, szárnyasok, halak, tojás, tészta laktózmentes felvágott és virsli, laktózmentes margarin fehér lisztből készült kifli, zsemle, kenyér (magok nélkül) szénsavmentes ásványvíz 19 óra után semmit nem szabad enni, 21 óra után pedig semmit nem szabad inni a vizsgálatig! A vizsgálat előtti este alaposan fogat kell mosni. A vizsgálat éhgyomorra történik, 3 órát vesz igénybe. A vizsgálat reggelén és közvetlenül a vizsgálat előtt még egyszer alapos, FOGKRÉM NÉLKÜLI fogmosás javasolt (a fogmosó vizet nem szabad lenyelni). Reggeli gyógyszereit a gyermek ne vegye be, ne használjon fogkrémet, szájvizet, rúzst, rágót vagy cukorkát a vizsgálat előtt!

Tudnivalók az adókedvezményről

Az adókedvezményre feljogosító szakorvosi igazolás kiadásának feltétele 2018. elején a laktózérzékenység esetén a gyógyítható bélfertőzést kizáró negatív laktulóz H2 kilégzési teszt, majd pozitív laktóz H2 kilégzési teszt. Ennek orvosszakmai magyarázatát itt találja meg.

Elszámolás egészségpénztári számlára is

A vizsgálat díja természetesen egészségpénztári számlára is elszámolható – a pontos részletekről kollégáink örömmel adnak felvilágosítást. Az Endomedixszel kapcsolatban álló egészségpénztárak listáját itt találja meg. A további részletekről érdeklődjön telefonszámunkon (+36 1 413 2500) vagy vegye fel velünk interneten a kapcsolatot.

Kapcsolódó vizsgálatok

A hidrogén-kilégzési teszt nem csupán kontaminált vékonybél szindróma kimutatására alkalmas. A H2 kilégzési teszt – fruktóz segítségével a fruktózérzékenység, míg a H2 kilégzési teszt – laktóz segítségével a laktózérzékenység mutatható ki.

Hidrogén-kilégzési teszt – laktulóz (3 óra)az alábbi központjainkban érhető el

Orvosaink, akik ezt a vizsgálatot végzik

Foglaljon időpontot hozzánk!

Budapesti, debreceni, dombóvári, miskolci, szolnoki és veszprémi központunkba bejelentkezhet munkanapokon, hétfőtől péntekig 09:00-17:00 között az (1) 413-2500 telefonszámon, vagy az interneten – egyes vizsgálatokra időpontfoglalással is! Győri, gyulai, siófoki és mohácsi központunkba a helyi kollégáknál jelentkezhet be telefonon. Túl bonyolult? Lásd telefonkönyv vagy kérjen visszahívást!

Online időpontfoglalás

Elszámolás egészségpénztári számlára is

A vizsgálat díja természetesen egészségpénztári számlára is elszámolható – a pontos részletekről kollégáink örömmel adnak felvilágosítást. Az Endomedixszel kapcsolatban álló egészségpénztárak listáját itt találja meg.

A további részletekről érdeklődjön számunkon (+36 1 413 2500) vagy vegye fel velünk interneten a kapcsolatot.