Helicobacter pylori – mit kell tudni a helicobacter fertőzésről?

A Helicobacter pylori rendkívül elterjedt kórokozó, a világ lakosságának felében megtalálható. A helicobacter baktériuma emberről emberre terjed, mikroszkópikus székletnyomokkal fertőzött étel útján, vagy olyan testrész, tárgy szájba vételével, amely hasonló módon fertőződött.

Így könnyen előfordulhat, hogy a közvetlen családtagok, vagy az egy háztartásban élők átfertőzik egymást. Sokakat már csecsemő korban megfertőz a kórokozó.

Milyen betegségeket válthat ki a helicobacter-fertőzés?

Tudományosan alátámasztott tény, hogy a helicobacter-fertőzötteknél jelentősen megnő egyes emésztőrendszeri betegségek kialakulásának esélye, a gyomorhuruttól kezdve egészen az olyan betegségekig, mint például például gyomor- és nyombélfekély vagy a gyomorrák. Persze nem minden helicobacter fertőzött válik beteggé – ezt olyan faktorok határozzák meg, mint az idő, a környezet hatásai vagy éppen a beteg génállománya. Újabb kutatások szerint pedig a Helicobacter pylori fertőzöttség gyermekeknél fejlődési zavart és teljesítőképesség-csökkenést is előidézhet.

Szűrhető és gyógyítható a helicobacter fertőzés?

Igen, a helicobacter fertőzés szűrésére több módszer is ismeretes. Például kollégáink a gyomortükrözés során vett szövetmintából szinte minden alkalommal végeznek Helicobacter pylori meghatározást. De léteznek beavatkozással nem járó, ún. nem invazív módszerek is a helicobacter meghatározására – ilyen az általunk is alkalmazott C14-urea-kilégzési Helicobacter teszt, amelyről az alábbiakban részletesen is olvashatnak.

A helicobacter nemcsak könnyen szűrhető, de gyógyítható is. A baktérium kipusztításához (eradikálásához) egy nagyjából egy-két hetes gyógyszerkúra szüksége, amelynek indokoltságáról orvos dönt. Mivel a kúra antibiotikumot és más gyógyszereket is tartalmaz, a gyógyszerfelírást ugyancsak orvosnak kell elvégeznie.

Kinek ajánlott a helicobacter-szűrés?

A Helicobacter pylori viszonylag könnyen és egyszerűen szűrhető, így ajánlott megbizonyosodni saját fertőzöttségünkről különösen emésztőrendszeri panaszok esetén, illetve ha családunkban előfordult gyomor- és nyombélfekély, vagy gyomorrák.

Helicobacter-teszt: C14-urea-kilégzési teszt

A C14-urea-kilégzési teszt segítségével a Helicobacter pylori baktérium jelenléte mutatható ki. A vizsgálat nem-invazív, amely azt jelenti, hogy nem jár beavatkozással. Ezt a fajta Helicobacter-vizsgálatot budapesti és miskolci gasztroenterológiai központunkban végezzük el, a vizsgálat többi központunkban való aktuális elérhetőségéről kérdezze kollégáinkat. A vizsgálat bárki számára elvégezhető, azonban a vizsgálatot megelőző három órában az étkezés és az ivás tilos. Amennyiben Önt antibiotikumokkal kezelték, a kezelés befejezését követően legalább 4 hetet kell várni a vizsgálat elvégzésével, míg ha savcsökkentő gyógyszert szed, akkor 5 napot kell várni (savcsökkentő gyógyszerek alatt értjük például a H2-receptor blokkolókat, vagy protonpumpa-blokkolókat).