Vastagbéltükrözés előtt

A vastagbéltükrözéses vizsgálat előkészítéséhez szakszerű felkészülés szükséges, amely ráadásul időbe is telik. A tükrözést megelőzi egy szakorvosi konzultáció, ahol a beteg állapotának felmérését és a panaszok megismerését követően a vizsgálat előkészítése is szóba kerül. Amennyiben a vizsgálat altatásban történik, egy további személyes találkozás is szükséges az altatást végző aneszteziológus szakorvossal az altathatóság eldöntésére.

A vizsgálat előtti napon alapos hashajtás szükséges. Ez történhet hagyományos módszerrel, keserűsó és ionpótló együttes alkalmazásával; az Endomedix központokban mi a jóval kíméletesebb Endogol előkészítő szert használjuk. Az előkészítő szer alkalmazását minden esetben az orvos vagy asszisztens határozza meg a vastagbéltükrözés pontos időpontjának ismeretében.

A vastagbéltükrözést megelőzően a vérhígító készítmény szedéséről az orvost tájékoztatni kell, mivel egyes gyógyszereket (pl.: Aspirin protect, Astrix) a vizsgálat előtt 7-10 nappal célszerű elhagyni. Ezek a gyógyszerek ugyanis a terápiás beavatkozás (polipeltávolítás) során fokozhatják az utóvérzést.

Syncumar vagy Marfarin szedése esetén, amennyiben előreláthatólag biopsziás mintavétel vagy vérzéssel járó beavatkozás fog történni, célszerű 4-5 nappal átállni terápiás adagban alkalmazott alacsony molekulasúlyú heparin készítmény (pl.: Clexane, Fraxiparin, Fragmin stb.) adására. Az átállást követően, a vizsgálat reggelén a vérhígító injekciót már nem szabad beadni. Ehhez azonban feltétlenül kérje ki orvosa tanácsát!

Magas kockázatú betegcsoport esetén (szívkoszorúér-katéterezésen és tágított vagy stent beültetésen, szívkoszorúér bypass műtéten átesett betegek) a Plavix (olykor kombinált Plavix/Aspirin) gyógyszerelés elhagyása magasabb rizikót jelenthet egy újabb szívkoszorúér-elzáródást illetően. Ilyen betegeknél feltétlenül indokolt a kardiológus és a gasztroenterológus konzultációja a vastagbéltükrözés előtt! Amennyiben a gyógyszerek elhagyásának kardiológiai ellenjavallata van, úgy a kolonoszkópia során vérzéses beavatkozás csakis kórházban végezhető el.

Cukorbetegek is feltétlenül tájékoztassák betegségükről az orvost! Az előkészítés során szükség lehet a cukorbetegségre szedett gyógyszerek vagy az inzulin adagjának csökkentésére. A cukorbetegek az előkészítés során lehetőség szerint cukros teát fogyasszanak a vércukorszint esésének megakadályozására.

A vizsgálat reggelén a hipoglikémiás rosszullét megelőzése céljából nem szabad a cukorbetegségre szedett gyógyszereket (pl.: metformin, gliclazid stb.), illetve az inzulint bevenni-beadni. Ilyenkor mindig a vizsgálat után történjen meg ezek bevétele-beadása. A szokásos inzulinadagokat a vizsgálat napján ajánlatos csúsztatni.

Célszerű az előkészítés, illetve a vizsgálat napján vércukor profil vizsgálatot végezni.

Endocarditis profilaxist igénylő, veleszületett szívbillentyű-elégtelenségben szenvedő betegek esetén a vizsgálatot megelőző napon este, illetve a vizsgálat napjának reggelén, a hasmenés végeztével, antibiotikum bevétele szükséges. Az endocarditis profilaxis szükségességéről feltétlenül tájékoztassa vizsgáló orvosát! A megelőzésként alkalmazandó antibiotikum kiválasztása orvosi feladat.

Vastagbéltükrözés előtt szintén elengedhetetlen a véralvadási paraméterek meghatározása (INR-prothrombin, aPTI, vérzési és alvadási idő). Ezek elvégzését a gasztroenterológus javasolni fogja.

További, ajánlott cikkeink: vastagbéltükrözés menete, vastagbéltükrözés után