Vastagbéltükrözés menete

A sikeres előkészítést követően kerülhet sor magára a vastagbéltükrözésre. Amennyiben a vastagbéltükrözés altatásban történik, a beavatkozást megelőzően valamely alkari vénába egy apró műanyag kanült (Branül) helyezünk be – ezen keresztül kerül sor a vénás altatószer (pl. Propofol), valamint a fájdalomcsillapító beadására.

Miután a beteg a vizsgálóasztalra feküdt, orvosunk elvégzi a végbél ujjal történő vizsgálatát (rektális digitális vizsgálat). Altatásos vizsgálat esetén ekkor beadjuk az altatószert, melynek hatására a beteg felületes alvásba zuhan.

A vastagbél a tápcsatorna utolsó része, mely a vékonybél végétől (itt egy billentyű található, Bauchin-billentyű, mely a vékonybél végső (terminális) szakaszát a vastagbél kezdő szakaszától választja el) a végbél nyílásig tart, hossza 2-2,5 méter.

A vastagbéltükrözés a teljes vastagbél és az esetek döntő többségében – amennyiben a fent leírt billentyű megnyílik – a vékonybél végső szakaszának áttekintését jelenti, melynek során lehetőség nyílik vérzésforrás, gyulladás, polypok és daganatok felfedezésére, a vizsgálat alatt szövettani vizsgálatra, illetve terápiás beavatkozásra (pl. polypectomia – polyp teljes egészében történő eltávolítása, aktív vérzés csillapítása vagy megszüntetése).

A vizsgálat során egy hajlékony, kb. 170 centiméter hosszú eszközzel rendszerint a vastagbél egészét tekintjük át. A síkosítóval bekent eszközt a végbélnyíláson keresztül vezeti a végbélbe orvosunk. Lassan, óvatosan haladva általában eljutunk a vakbélig, vagy a Bauhin billentyű megnyílása esetén a vékonybél utolsó néhány centiméteres szakaszába is.

Az eszköz működése közben, a jobb látási viszonyok eléréséhez levegőt lehet a vastagbélbe juttatni, a fal vagy az optika tisztításához víz is bejuttatható, illetve, szívás alkalmazásával a befújt levegőt, vagy az esetleges a vizsgálatot zavaró a bélben levő folyadékot lehet leszívni.

A kóros elváltozásokból az eszközben levő csatornán keresztül szövetminta vehető, és a vastagbélrák megelőzése érdekében a talált vastagbél polypusokat is az ezen a csatornán levezetett hurokkal lehet eltávolítani.
A vizsgálat rendszerint bal oldalfekvésben kezdődik, később azonban a beteg helyzetét többször változtathatjuk, és hasát asszisztensünk masszírozhatja, elősegítve mindezzel az eszköz feljuttatását. A vastagbélbe juttatott levegő miatt és a felhaladás során jelentkező fájdalmat altatásos tükrözés során a beteg nem éli meg.

A vastagbéltükrözés érdemi része az eszköz lassú, legalább 6 percig tartó kihúzása közben történik. Ilyenkor alaposan, centiméterről centiméterre átvizsgáljuk a bélfalat, és közben leszívjuk a befújt levegőt is. A vizsgálat után az endoszkópot kihúzza orvosunk – ezzel véget is ért a vastagbéltükrözés.

A vizsgálat után a beteg a megfigyelőszobában marad, ahol felügyelet mellett hamar kitisztult tudattal ébred, a bennmaradt levegő pedig természetes úton távozik.

További, ajánlott cikkeink: vastagbéltükrözés előtt, vastagbéltükrözés után