H2 kilégzési teszt már Siófokon is

A H2, avagy hidrogén kilégzési teszt több betegség és érzékenység kimutatására alkalmas fájdalommentes, azaz beavatkozással nem járó vizsgálat. Mivel a vizsgálat speciális műszert igényel, ezt a vizsgálatot eddig csak az Endomedix budapesti (XIII. kerület) és debreceni központjában végeztük el. E központokhoz 2021. február 12-től csatlakozik az Endomedix Siófok is.

H2 kilégzési teszt fruktózzal

A fruktózzal végzett h2 kilégzési teszt során a fruktózintolerancia, avagy gyümölcscukor-intolerancia mutatható ki. Ha gyümölcsfogyasztást követően rendszeres, kellemetlen tüneteket – görcsös hasi fájdalmat, hányingert, hányást, haspuffadást vagy hasmenést – tapasztalunk, akkor érdemes utánajárni annak, hogy panaszainkat nem fruktózintolerancia okozza-e.

H2 kilégzési teszt laktózzal

A laktózzal végzett h2 kilégzési teszt a laktózintolerancia, avagy tejcukor-érzékenység kimutatására alkalmas. Laktózt – azaz tejcukrot – elsősorban a tejek és tejtermékek tartalmaznak, de számos más élelmiszerben is előfordulhat. Ezt a vizsgálatot akkor érdemes elvégeztetni, ha a tejtermékek fogyasztását követően kellemetlen hasi tüneteket tapasztalunk (hasfájás, haspuffadás, bélgörcsök…).

H2 kilégzési teszt laktulózzal

A laktulózzal végzett h2 kilégzési teszt segítségével a a vékonybélben kórosan elszaporodott baktériumok – azaz a kontaminált vékonybél szindróma – állapítható meg indirekt módon.

Készüljünk fel azonban arra, hogy ezek a vizsgálatok akár 180 percig is tarthatnak, továbbá a vizsgálatot megelőzően bizonyos speciális étkezési szokásokat is be kell tartanunk – további részleteket erről az egyes vizsgálatoknál talál.