Hogyan zajlik a vizsgálat?

Vizsgálat meneteMinden eszközös gyomor- és bélrendszeri vizsgálat előtt esetleges „vérhígító” készítmények szedéséről (pl: Aspirin protect, Astrix, Plavix, Clopidogrel, Syncumar, Warfarin) tájékoztassa orvosunkat, ugyanis ezen szerek szedése esetén a szövettani mintavétel nem minden esetben engedélyezett az utólagos vérzéses szövődmények miatt!

Gyomortükrözés (gastroscopia): a vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni (a vizsgálat előtt legalább 6 órával nem lehet enni semmit). A vizsgálat előtt a kivehető fogsort el kell távolítani. A vizsgálat kezdetekor érzéstelenítő spray-t fújunk a garatba, ami a hányinger-érzet csökkentését segíti elő. A vizsgálatot típusosan bal oldalfekvésben végezzük. A beteg egy eszközvédő csutorát kap a szájába, amire rá kell harapni, és az egész vizsgálat során a szájban kell tartani.

A csutorán keresztül a vizsgáló orvos az endoszkópot a garaton keresztül a nyelőcsőbe vezeti. Nagy segítséget jelent ilyenkor, ha a beteg a nyelvét ellapítja, az alsó szájpad irányába tartja. A garatnál lévő eszköz könnyebben jut le a nyelőcsőbe, ha az orvos kérésére a beteg nyelő mozdulatot imitál. Miután az endoszkóp a nyelőcsőbe jut, onnantól kezdve mindent hagyni kell kifolyni a szájból. A befújt levegő feszítő érzést, teltségérzést okoz, ami olyan, mint amikor az ember sört vagy szénsavas üdítőt iszik. A levegőt meg kell próbálni bent tartani, mivel a nyálkahártya csak ennek segítségével vizsgálható. A gastroscopia során vett szövettani mintavétel fájdalmatlan eljárás. Az egész vizsgálat néhány percet vesz igénybe, általában, de ez függ attól is, hogy milyen elváltozást talál a vizsgáló orvos. A vizsgálat után – érzéstelenítő spray alkalmazása esetében – fél-egy óráig nem szabad enni- és inni, a félrenyelés elkerülése végett. Fontos: az Endomedix orvosközpontokban a gyomortükrözés altatásban is kérhető, amellyel a kellemetlen érzések, és a lehetséges fájdalom teljesen kiküszöbölhetők!

Vastagbéltükrözés (colonoscopia): a vizsgálat előtt egy nappal már csak folyadék (buborékmentes víz, tea) fogyasztható. A vizsgálathoz szükséges a vastagbél alapos kitisztítása. Ez történhet keserűsóval, vagy más hashajtókkal. A keserűsós hashajtás az alábbi módon végezendő. A vizsgálat előtti napon, koradélután, 3-4 evőkanál keserűsót 2-3 dl citromos teában feloldva egyszerre meg kell inni. Ezután bőséges folyadékbevitelre van szükség, mivel estére alapos hasmenést okoz a keserűsó. A vizsgálat napjának reggelén, korán, 5-6 óra tájékán egy adag ionpótló sót 4-6 liter vízben feloldva 1-1.5 óra alatt meg kell inni ahhoz, hogy a vastagbél teljesen tiszta legyen.

A vizsgálat fekvő helyzetben történik. A végbélnyíláson keresztül egy kisujj vastagságú endoszkópot vezet a vizsgáló orvos a vastagbélbe. Az eszközt ezután műfogásokkal egészen a vakbélig, illetve a vékonybél utolsó szakaszáig vezeti, miközben több-kevesebb levegőt fúj a bélbe, hogy eszköz vezetése könnyebb legyen, és a nyálkahártya megítélésére lehetősége nyíljon. A vizsgálat érdemi része az eszköz visszahúzásakor történik: ekkor alaposan megvizsgálja az orvos a vastagbél nyálkahártyáját. A vizsgálat során lehetőség nyílik szövettani mintavételre, illetve polypok eltávolítására, vagy vérzésforrások megszűntetésére is. A vizsgálat ideje változó, általában 15-40 percet vesz igénybe.

Fontos: az Endomedix orvosközpontokban a vastagbéltükrözés altatásban is kérhető, amellyel a kellemetlen érzések, és a lehetséges fájdalom teljesen kiküszöbölhetők!

További, ajánlott cikkeink a vastagbéltükrözés kapcsán: vastagbéltükrözés előtt, vastagbéltükrözés menete és Vastagbéltükrözés után

A Helicobacter pylori kimutatásra alkalmas urea-kilégzési tesztről részletesen a „Hogyan zajlik a Helicobacter teszt?” pontban olvashat.