Mikor gyógyulok meg?

Ez az egyik legkézenfekvőbb kérdés a betegek részéről, ugyanakkor az egyik legnehezebb feladat erre válaszolni az orvos szemszögéből.

A gyógyulás időtartama számos tényezőtől függ. Függ a betegség típusától, a kezelés lehetőségeitől, a beteg és az orvos közötti kapcsolattól, a beteg fegyelmezettségétől, a betegség felismerésének időpontjától, az oki vagy tüneti kezelés lehetőségeitől.

Egyes betegségek könnyen, akár maguktól is meggyógyulnak (pl: hasmenéses fertőzések). Bizonyos betegségek esetében gyógyszeres kezelésre és életmódbeli változásokra van szükség. Ilyen például a népbetegségnek számító reflux-betegség. Itt a kezelés egy részét képezi a savcsökkenő gyógyszerek helyes adagolása, ugyanakkor a betegnek életmódbeli változásokat is végre kell hajtani (pl: dohányzás elhagyása, fogyás, laza ruházat, étkezési szokások változása stb.). Ehhez önfegyelemre is szükség van, hiszen ennek hiányában a tünetek visszatérnek, tehát nincs gyógyulás. Az orvos-beteg közti kapcsolatnak fontos szerep jut, hiszen a beteget a betegség kezelése során vezetni kell, irányt kell mutatni a helyes életvitelhez, visszaesések esetén elemezni kell a lehetséges okokat, és új terápiás döntést kell hozni.

Vannak olyan betegségek, amelyek egy életre szólnak. Ilyenek például egyes bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn-betegség), májbetegségek (autoimmun májgyulladások, vírusos májgyulladások), vagy vékonybélbetegségek (pl: lisztérzékenység). Az ilyen betegségeket meggyógyítani nem lehet, de rendszeres orvosi ellenőrzéssel, a beteg felelős együttműködésével, az orvos által vezetett gyógyszeres kezeléssel karbantartható állapotokról van szó, melyekkel évekig-évtizedekig együtt lehet élni. Egyes betegségek megoldása műtéti eljárást (pl: májátültetés) igényel: a műtét időpontjának helyes megválasztása szintén szoros orvos-beteg kapcsolatot, együttműködést igényel.

A betegségek speciális típusát képezik a rákbetegségek. A rákbetegségek nagy része időben történt felismerés esetén gyógyítható. Ehhez azonban szükség van arra, hogy az egyén felismerje a szűrővizsgálatok jelentőségét, valamint arra is, hogy tünetek/panaszok esetén késlekedés nélkül szakemberhez forduljon.

Bizonyos betegségek azonban még a mai orvosi ismertek mellett sem gyógyíthatók. Ezekben az esetekben azonban az életminőség jelentősen javítható, az élettartam meghosszabbítható. Ezen esetekben nélkülözhetetlen a szoros orvos-beteg kapcsolat, az orvos támogató vezetése, a beteg együttműködése, és a fontos terápiás beavatkozások előtti közös döntéshozatal.