Szájüreg betegségei

Szájüreg betegségei – a szájüreg betegségeinek sokfélesége abból adódik, hogy a szájüreg felépítésében többféle képlet vesz részt.

A fogszuvasodás, illetve a következményes fogbélgyulladás (pulpitis), fogágy- és álcsontgyulladás (periapicalis parodontitis) a leggyakoribb betegségei közé tartoznak. A fogak számbeli illetve alaki eltérései is gyakoriak. A nyálmirigyek betegségeit (nyálmirigygyulladás, nyálmirigydaganat) is ide soroljuk.

A szájüreget bélelő nyálkahártya betegségei is sokfélék lehetnek: fogínygyulladás (gingivitis), a nyelv speciális nyálkahártyájának gyulladása (glossitis), valamint a többi szájüregi nyálkahártyát érintő gyulladás (stomatitis). A szájüregrákmegelőző állapotai (pl. leukoplakia), jó- és rosszindulatú daganatos betegségei is sokfélék lehetnek, a szájüreget alkotó szöveti elemek változatossága miatt.

A szájüregben is megjelenő tüneteket, panaszokat okozhatnak még a tápcsatorna alsóbb részeinek (nyelőcső, gyomor) megbetegedései is. Ilyenek például a gastro-oesophagealis reflux betegség által okozott, nem típusos helyen jelentkező fogszuvasodás, lepedékes nyelv, szájszag (halitosis).

Online időpontfoglalás