Szájüregi betegségek tünete, kezelése

Szájüregi betegségek tünete, kezelése – a szájüregi betegségek okozhatnak panaszokat és tüneteket, azonban sokáig rejtetten is fennállhat egy megbetegedés.

Ez utóbbi miatt fontos a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel. A tünetek változatosak lehetnek: fájdalom, duzzanat, vérzés, szájszag, lepedékes nyelv, látható elváltozások, nyelvvel vagy kézujjakkal tapintható csomók egyaránt jelentkezhetnek.

Akadályozott lehet a rágás és a nyelés vagy a beszéd és a hangképzés. Ilyen panaszok esetén haladéktalanul forduljunk orvoshoz, fogorvoshoz.

A szájüregi betegségek kezelése alapvetően a betegség típusától és kiváltó okától függ. A fogászati betegségek kezelése fogászati beavatkozásokkal (fogtömés, gyökérkezelés, foghúzás stb.) történik.

A szájnyálkahártya gyulladásai esetében elsősorban a kiváltó ok kezelése (fogászati betegségek, immunhiányos állapotok, fertőzések feltárása) jön szóba.

Daganatos elváltozások kezelése sebészeti és/vagy radiológiai és/vagy onkológiai feladat: általában ún. onkoteam munkáját igényli.

Online időpontfoglalás