Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat

A hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat célja a hasüreg és a kismedence szerveinek vizsgálata – például máj, epehólyag, lép és a vesék, nőknél a méh és petefészkek, férfiaknál a prosztata. Az ultrahangvizsgálat segítségével a hasüreg nagyobb erei, valamint a hasi főverőér mellett található nyirokcsomók is vizsgálhatók. A gasztroenterológiai kivizsgálások részeként gyakran felmerül az ultrahangvizsgálat, mivel kockázatmentes, ugyanakkor segítségével a has- és kismedence bizonyos szerveiről pontos kép kapható. Az ultrahangvizsgálat során kimutathatók egyes szervi rendellenességek, az epe- és vesekövesség, hasüregi ciszták, tályogok, egyes gyulladásos betegségek, illetve jó- és rosszindulatú daganatok. A gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén a hasi ultrahang nem teljes körű diagnosztikai eljárás, a szervi elváltozásokat további eszközös vizsgálatokkal – például gyomor- vagy vastagbéltükrözéssel – kell igazolni.

A vizsgálat bemutatása

A vizsgálathoz először hanyatt kell feküdni a vizsgálóágyon, majd szabaddá tenni a vizsgált részeket. Az ultrahang-hullámok terjedésére a beteg hasát zselés anyaggal kenheti be orvosunk. A vizsgálathoz orvosunk az ultrahang-berendezés vizsgálófejét mozgatja a beteg hasán, amely semmiféle fájdalommal nem jár. A berendezés által alkotott kép azonnal látható a képernyőn, így orvosunk rögtön lemérheti az egyes szervek méretét, valamint a vizsgálatról állóképeket menthet le.

Tudnivalók a vizsgálattal kapcsolatban

Ultrahangvizsgálat csak éhgyomorra készíthető, így a vizsgálatot megelőző 5-6 órában nem szabad enni, dohányozni és rágózni, valamint szénsavmentes vízen kívül bármilyen más folyadékot fogyasztani. A kismedencei szervek vizsgálata esetén fontos, hogy a hölgyek és férfiak egyaránt telt húgyhólyaggal érkezzenek, azonban a vizsgálatot megelőző fél órában már ne fogyasszanak folyadékot.

Elszámolás egészségpénztári számlára is

A vizsgálat díja természetesen egészségpénztári számlára is elszámolható – a pontos részletekről kollégáink örömmel adnak felvilágosítást. Az Endomedixszel kapcsolatban álló egészségpénztárak listáját itt találja meg. A további részletekről érdeklődjön telefonszámunkon (+36 1 413 2500) vagy vegye fel velünk interneten a kapcsolatot

Kapcsolódó vizsgálatok

Tisztázatlan gyomor- és hasi panaszok esetén feltétlenül ajánljuk, hogy keresse fel szakavatott gasztroenterológus orvosaink egyikét gasztroenterológiai konzultáció céljából. Az Endomedix az ország vezető gasztroenterológiai magánszolgáltatója, így központjaink az ország számos pontján megtalálhatók.

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálataz alábbi központjainkban érhető el

Orvosaink, akik ezt a vizsgálatot végzik

Dr. Faour Amer

Radiológus és onkológus, Endomedix Dombóvár

20 000 Ft

Foglalás

Dr. Sipos Valéria

Bélbetegségek, gasztroenterológia, üzemorvostan szakorvos – Endomedix Budapest

28 000 Ft

Foglalás

Dr. Vadnai Mariann PhD

Belgyógyász-gasztroenterológus, Endomedix Budapest

28 000 Ft

Foglalás

Foglaljon időpontot hozzánk!

Budapesti, debreceni, dombóvári, miskolci, szolnoki és veszprémi központunkba bejelentkezhet munkanapokon, hétfőtől péntekig 09:00-17:00 között az (1) 413-2500 telefonszámon, vagy az interneten – egyes vizsgálatokra időpontfoglalással is! Győri, gyulai, siófoki és mohácsi központunkba a helyi kollégáknál jelentkezhet be telefonon. Túl bonyolult? Lásd telefonkönyv vagy kérjen visszahívást!

Online időpontfoglalás

Elszámolás egészségpénztári számlára is

A vizsgálat díja természetesen egészségpénztári számlára is elszámolható – a pontos részletekről kollégáink örömmel adnak felvilágosítást. Az Endomedixszel kapcsolatban álló egészségpénztárak listáját itt találja meg.

A további részletekről érdeklődjön számunkon (+36 1 413 2500) vagy vegye fel velünk interneten a kapcsolatot.