Gyomorvizsgálat folyamata

Gyomorvizsgálat folyamata – a gyomorvizsgálatokat lehetőség szerint éhgyomri állapotban célszerű elvégezni.

Az endoszkópos vizsgálatok során helyi érzéstelenítő folyadék lenyelését követően egy vékony, néhány milliméter széles száloptikás eszközt kell lenyelni, amelyen keresztül az orvos képet kap a gyomor belső felszínéről, és az esetleges elváltozásokból szövettani mintát tud venni, vagy ultrahang segítségével a gyomorfal rétegeit és annak környezetét (ide értve a hasnyálmirigyet) is megvizsgálhatja.

Endoszkópos módszerekkel terápiás beavatkozások (vérzéscsillapítás, polipeltávolítás, nyálkahártya-eltávolítás vagy -roncsolás, -tágítás) is elvégezhető. Speciális esetekben intravénás szedációban is végezhetők ezek a vizsgálatok.

A radiológiai vizsgálatok során kontrasztanyagot kell lenyelni, amely láthatóvá teszi a gyomor mozgását, illetve a nyálkahártya bizonyos eltéréseit.

A funkcionális vizsgálatok egy részénél szintén le kell nyelni vékony eszközöket, amelyeken keresztül ellenállást lehet mérni.

Az izotópos vizsgálatok izotóppal jelzett próbaételek vagy anyagok lenyelését követően speciális izotóp-kamera alatti képalkotást igényelnek: fájdalmatlan, de hosszabb időt igénylő vizsgálatok.

Online időpontfoglalás