Gyomor elhelyezkedése, felépítése

Gyomor elhelyezkedése, felépítése – az emésztőcsatorna felső részének vázlatos rajzát az 1. ábra szemlélteti.

A nyelőcső, mely általában 25-30 cm hosszú, a gyomorszájnál csatlakozik a gyomorhoz, a gyomorszáj körkörös záróizma bocsátja be a táplálékot a gyomorba.

Az emésztőrendszer felső része
1. ábra Az emésztőrendszer felső részének felépítése:
nyelőcső-gyomor-nyombél (vázlatos rajz)

A gyomor a hasüregben, a bal rekeszizom alatt helyezkedik el. Felülről a rekeszizom és a máj, jobbról a máj, alulról a haránt vastagbél és a mesocolon (a haránt vastagbelet a hasüreg hátsó falához rögzítő hashártya kettőzet), balról a lép, hátulról a hasnyálmirigy, elölről pedig a mellkas és a hasfal határolja.

A gyomor a nyelőcső és a patkóbél között elhelyezkedő üreges szerv, amely több részre osztható: a gyomorszájra (kardiára), a fundusra (a kardiától balra elhelyezkedő kupolaszerű gyomorrész), a testre (corpus), az azt követő vízszintes szakaszra (antrum), valamint a gyomorkapura (pylorus).

Szövettanilag az alábbi rétegek alkotják belülről kifelé: nyálkahártya (tunica mucosa): egyrétegű hengerhám fedi, alatta corion (lamina propria mucosae) helyezkedik el, ebbe ágyazódnak be a gyomormirigyek.

Alsó részén egy vékony simaizomréteg található (lamina muscularis mucosae). A nyálkahártyán redők figyelhetők meg a fundus és a corpus szintjén, amelyek lehetővé teszik a gyomor tágulását. A redők a cardiától az angulusig hosszanti irányban helyezkednek el.

Ezt követi a submucosa: vastag laza rostos kötőszöveti réteg alkotja, amelynek gazdag a vér- és nyirokérhálózata. Itt található a Meissner-féle plexus is, amelynek az autonóm beidegzésben van szerepe.

Ezután egy összetett izomréteg (tunica muscularis) következik, amelyet három rétegben elhelyezkedő, jól fejlett simaizom (belső: ferde, középső: körkörös, külső: hosszanti lefutású) alkot. A külső és középső réteg között helyezkedik el az Auerbach-plexus.

Végül kívülről a serosa (tunica serosa) fedi, azaz a zsigeri hashártya.

Online időpontfoglalás