Hasnyálmirigy

Hasnyálmirigy – a hasnyálmirigy kétféle mirigyszövetet tartalmaz: a külső elválasztású mirigyek az emésztő enzimeket, az ezen belül szigetekként elhelyezkedő belső elválasztású mirigyek hormonokat termelnek.

A külső elválasztású mirigyek az emésztő-enzimeket a patkóbélbe, a belső elválasztású mirigyek a hormonokat a véráramba választják ki.

Az emésztő-enzimeket (pl. amiláz, lipáz, tripszin) az acinusok sejtjei választják ki, és a hasnyálmirigy-vezetékbe juttatják.

Innen az Oddi-záróizmon keresztül a patkóbélbe jut a hasnyálmirigynedv. Az amiláz a szénhidrátok, a lipáz a zsírok, a tripszin a fehérjék emésztésére szolgál.

Nagy mennyiségű nátrium-bikarbonátot is kiválaszt, ami a patkóbelet és a lúgos kémhatáson működő hasnyálmirigyenzimeket is védi a gyomorsav káros hatásától.

Három fontosabb hormont termel: a sejtek cukorfelvételének fokozásával a vércukor- (glukóz) szintet csökkentő inzulint, a máj cukorkibocsátásának fokozásával a vércukorszintet növelő glukagont, valamint az emésztőrendszerben általános gátló hatással rendelkező szomatosztatint.

Online időpontfoglalás