Hasnyálmirigy diéta

Hasnyálmirigy diéta – a hasnyálmirigy betegségek során kiemelt jelentőségű a diéta szerepe.

Hasnyálmirigy gyulladásban napokig vagy akár hetekig nem ehet a beteg, azért, hogy ezzel megelőzzék a hasnyálmirigyizgalmát.

Ilyenkor akár vénás, vagy mélyen a vékonybélbe juttatott tápszerek adásával oldják meg a megfelelő energia- és tápanyagbevitelt.

Heveny hasnyálmirigy
gyulladás
után fontos a lassan felépített diéta bevezetése. A néhány napos éhezést követően eleinte csak háztartási kekszet és édes teát fogyaszthat a beteg.

Ezt követi a könnyen emészthető szénhidrát tartalmú ételek (kompótok, párolt zöldségek, rizs), sovány fehér húsok (párolt hal, párolt csirke) bevezetése. Legkésőbb a zsírok bevezetése ajánlott.

Nagyon fontos az teljes alkohol-absztinencia betartása.
Idült hasnyálmirigy gyulladásban a napi étrend összetételének az arányát úgy érdemes megválogatni, hogy 25% fehérjét, 30% zsírt és 40% szénhidrátot tartalmazzon.