Máj elhelyezkedése, felépítése

Máj elhelyezkedése, felépítése – a máj a jobb oldali rekeszizom alatt elhelyezkedő, nagy, 1.2-1.5 kg súlyú mirigyes szerv.

A májfelépítése lebenyes, a lebenyeket a vérellátás szempontjából szegmentekre osztják.

A májszövettani képén májsejtszigeteket látunk sinusoidokkal együtt. Ezek a sinusoidok közvetlen kapcsolatban állnak a májsejtekkel, és a vér, valamint a májsejtek között anyagkicserélődést szolgálják.

Felépítését tekintve a vena centralisok jelentik a lebenyke közepét, melynek éleit a portális triászok kötik össze. A triász az arteria hepatica és vena portae ágaiból, illetve az epe canaliculusokból áll.

A májat három részre oszthatjuk fel:

  • klasszikus lebenyke,
  • portális lebenyke és
  • májacinus.

A klasszikus májlebenyke egy nagyjából hatszögletű szövethalmazként látható a máj szövettani képén. A v. portae és az a. hepatica ágainak májon belüli megoszlásán alapszik, mérete durván 0,7×2,0 mm. Közepén helyezkedik el a viszonylag tág vena centralis, ide vezetődnek a sinusoidok. A sejtlemezek innen terjednek sugárirányba a periféria felé. A hatszög sarkainál pedig a portális triászok találhatók meg. Ennek éleinél a kötőszöveti stroma és a hepatocyták között az ún. Mall-terek találhatók meg.

A portális lebenyke a májexokrin funkcióját, az epekiválasztást végzi. Így ennek tengelye a klasszikus lobulus portális triászának interlobuláris epevezetéke, külső élei pedig három szomszédos vena centralis közé rajzolt képzeletbeli vonalak. E vonalak egy nagyjából háromszögletű idomot határolnak be, melyek a klasszikus lebenyke epét szekretáló részeit tartalmazzák.

A májacinus mutatja a legjobb összefüggést a véráramlás és a máj patológiája között. Rombusz alakú egység, melynek rövid tengelyét két szomszédos klasszikus lobulus közötti portális triász végágai alkotják, hosszú tengelyét pedig az előbbihez legközelebb eső két vena centralis közé húzott egyenes.

A perisinusoidalis (Disse) tér a hepatocyták és a vér közötti anyagkicserélődés helye. A hepatocyták basalis felszíne, a sinusoid endothelsejtek és a Kuppfer-sejtek basalis felszíne között fekszik.

A májsejtek által termelt fehérjék és lipoproteinek a Disse-teren keresztül jutnak a vérbe. Az itt található Kuppfer-sejtek a sinusoid bélését képezik, nyúlványaik a sinusoidok belsejébe nyomulnak. Ezek alapján részt vehetnek a sérült és elöregedett vörösvértestek feldarabolásában, melyek a lépből a vena portae-n keresztül jutnak ide. Itt találhatóak a csillagsejtek (Ito-sejtek) is, melyek A-vitamint tárolnak, de patológiás körülmények között kollagént szintetizáló sejtekké alakulhatnak.

Online időpontfoglalás