Adókedvezmény laktózérzékenység esetén – milyen vizsgálatok szükségesek?

Az adókedvezményre feljogosító szakorvosi igazolás kiadásának feltétele 2018. elején a laktózérzékenység esetén a gyógyítható bélfertőzést kizáró negatív laktulóz H2 kilégzési teszt, majd pozitív laktóz H2 kilégzési teszt.*

Önmagában a genetikai teszt pozitivitása nem jogosít adókedvezményre, mert az csak a hajlamot támasztja alá, nem magát a fennálló betegséget bizonyítja.

*Szakmai magyarázat:
Első lépésként a laktulózzal végzett H2 kilégzési tesztre van szükség. Ha a laktulóz vizsgálat eredménye negatív, néhány nap múlva elvégezhető a laktózzal végzett H2 kilégzési teszt, s annak pozitivitása esetén kiadható az igazolás. Azonban, ha a laktulóz teszt eredménye pozitív, akkor a vékonybélben kórosan elszaporodott baktériumok is okozhatják a panaszokat, ez esetben a bélfertőzés kezelésére van szükség, mert annak eredményeként rendeződhet az átmeneti laktóz intolerancia is. A kezelést követően ismételt laktulóz vizsgálatra van szükség, s csak annak negativitása esetén lehet továbblépni a laktóz vizsgálata, amely pozitív eredménye immár megalapozza az adókedvezmény igénybevételére is feljogosító szakorvosi igazolás kiállítását.

Cikkünk dátuma: 2018. március 6.

Kapcsolódó kérdések: Ételintolerancia-szűréssel igénybe vehető-e adókedvezmény?