Haspuffadás és IBS

Az egészséges emberek körében a haspuffadás előfordulása 20-30% körül mozog, ugyanakkor a haspuffadás 80-90%-os gyakorisággal előforduló tünet irritábilis bél szindrómában (IBS), főként nőkben. A tünet inkább zavaró, mintsem a legsúlyosabb tünete az IBS-nek. Egyes esetekben pedig IBS-ben a haspuffadás lehet az egyetlen tünet.

Az IBS-ben szenvedő betegeknél általában a reggeli órákban a has nem puffadt, laposnak érzik a hasukat a betegek. A nap folyamán azonban fokozatosan puffadás alakul ki, a betegek a hasukat fokozatosan feszesnek, felfújtnak, feszülőnek érzik. Estére a feszes ruházatot (pl. farmer) könnyű, laza darabokra cserélik. Egyes IBS-ben szenvedő beteg elmondja, hogy néha a saját szeme láttára fújódik fel a hasa.

Lefekvést követően, valamint az éjszaka során a puffadás megszűnik.
Az étkezés a haspuffadást provokálja, ezért az IBS-es betegek napközben nem vagy alig esznek valamit, mert a kialakuló tünetek zavarják a mindennapi életvitelüket. Inkább este, otthoni környezetben étkeznek. Az IBS-ben szenvedő nők esetében a menstruáció előtti napokban a haspuffadás fokozódik.

 Érdekes módon IBS-ben nem feltétlenül a fokozott gázképződés áll a puffadás és a hasfeszülés hátterében. IBS-ben szenvedő egyéneknél a zsigeri szervek fokozott érzékenysége (ún. viscerális hiperszenzitivitás), az emésztőrendszer mozgási zavarai (diszmotilitás), valamint a hasfal nem megfelelő alkalmazkodása a hasi nyomás fokozódásához egyaránt hozzájárulnak a tünetek kialakulásához. Természetesen puffasztó ételek fogyasztása a már eleve meglévő tüneteket ronthatják.
A haspuffadás negatívan befolyásolja az IBS-ben szenvedők életminőségét. A haspuffadást kísérő hasi feszülés és fájdalom a leginkább zavaró tünet. IBS-ben a puffadás a legnehezebben befolyásolható tünet, ami szintén zavarja a napi életvitelt.
Az esetek többségében a haspuffadás csak zavaró jellegű, ugyanakkor bizonyos esetekben a betegek fizikai aktivitása, energiaszintje is csökken, amit a nap folyamán csökkent vagy kihagyott étkezések tovább ronthatnak.

Online időpontfoglalás