Székrekedés és IBS

Az irritábilis bél szindróma (IBS) gyakori, minden életkorban, mindkét nemnél előforduló betegség. Az emésztőrendszer funkcionális betegségei közé tartozik. Hátterében ezidáig orvosilag igazolható szervi okot, eltérést nem találtak.

Kialakulása pontosan nem ismert, de feltételezhető, hogy szerepe lehet a bélrendszer mozgási zavarai és a zsigeri túlérzékenység mellett a bél bakteriális összetételének és mennyiségi eltéréseinek, bizonyos nem IBS-specifikus gyulladásos folyamatoknak és pszichoszociális faktoroknak is. A betegség tünetei változatosak, széles skálán mozognak, az emésztőrendszer érintettsége mellett emésztőrendszeren kívüli tünetek és panaszok is megjelenhetnek. Gyakoriak a periodikusan jelentkező görcsös jellegű hasi fájdalmak, melynek erőssége változó lehet. A fájdalom helye is változó lehet, intenzitása az enyhétől az igen erősig terjedhet. Érzelmi stressz, étkezés kiválthatja, vagy súlyosbíthatja a tüneteket. 

 IBS-ben gyakoriak a székelési problémák. Gyakori hasmenés, székrekedés, vagy a kettő váltakozása is előfordulhat. Bizonyos esetekben az időnként normális székelési habitust átmeneti szorulásos időszakok válthatják fel. A székrekedéses időszak napokig vagy akár hónapokig tarthat, és közben normális székeléssel vagy hasmenéssel járó periódus is előfordulhat. Ilyen esetben is előfordul, hogy a beteg a székelést követően úgy érzi, nem ürült ki teljesen. Gyomorégés, refluxos tünetek, nyelési zavar, korai teltségérzés, időszakosan jelentkező emésztési rendellenesség, émelygés, nem szív eredetű mellkasi fájdalom elég gyakori tünet lehet még. A székrekedés mellett puffadás, fokozott bélgáz-képződés, gyakori szellentés és böfögés sem ritka tünet.

Online időpontfoglalás