Hasfájás és IBS

A hasi fájdalom egyik leggyakoribb oka a vékony- és a vastagbél funkcionális betegsége, az irritábilis bél szindróma (IBS).

A betegség oka nem ismert. Bármely életkorban, mindkét nemben előfordulhat, de leggyakrabban a fiatal nőket érinti. Jellemző, hogy az enyhe vagy kifejezetten erős hasi fájdalom mellett székelési zavarok (hasmenés, székrekedés, a kettő váltakozása), puffadásérzés is megjelenik. Az IBS-hez társuló hasi fájdalom görcsös jellegű, időszakosan, az ébrenlét óráiban, leggyakrabban a reggeli órákban jelentkezik. Székürítést követően a hasi fájdalom vagy diszkomfort érzés enyhül vagy elmúlik.

Az IBS-ben jelentkező hasi fájdalom mellett gyakoriak a székletürítéssel kapcsolatos problémák. Az időnként normális székelési habitust átmeneti hasmenéses vagy szorulásos időszakok válthatják fel. A hasmenést gyakori, kis-közepes mennyiségű székletürítés jellemzi, főként a reggeli órákban vagy étkezést követően jelentkezik. A fokozott bélmozgások alhasi görcsös fájdalmat okozhatnak. Gyakori a sürgető jellegű székelési kényszer, ami akár széklet inkontinenciához is vezethet. Bár székletürítés után a hasi fájdalom általában enyhül vagy megszűnik, a beteg mégis úgy érzi, hogy nem ürült ki rendesen. A széklet nyákos is lehet. 

A hasi fájdalmat és a kísérő tüneteket pszichés vagy szociális stressz rontja. Gyakori tünet, hogy kiemelt jelentőségű élethelyzetben a beteg a jelentős esemény (pl. vizsga, beszámoló, találkozó stb.) előtt már órákkal előbb szorong, és ezzel párhuzamosan többször is WC-re megy, ahol akár 6-8 alkalommal is lehet kis mennyiségű hasmenése. Nagyon fontos azonban, hogy az IBS-hez társuló hasi fájdalmat vagy diszkomfort-érzést nem kísérik ún. sürgető (alarm) tünetek: véres széklet, fogyás, étvágytalanság, láz, nyelési zavar stb. A hasi fájdalom IBS-ben az alvás ideje alatt nem jelentkezik. Az alvás ideje alatt jelentkező, vagy az elalvást gátló hasi fájdalom szintén alarm tünetként értékelendő, a hátterében az emésztőrendszer szervi megbetegedését kell keresni.
IBS-hez társuló hasi fájdalmat gyakran kísérhetik nem emésztőrendszeri tünetek is, mint például izom- és ízületi fájdalmak, gyakori és sürgető vizelési kényszer, de jelentkezhet közösülés során fellépő fájdalom, szexuális vágy csökkenés vagy menstruációs zavar is.

Online időpontfoglalás