Végbélvizsgálat folyamata

Végbélvizsgálat folyamata – a végbél egyik legegyszerűbb és legelterjedtebb szűrővizsgálata az ujjal végzett végbélvizsgálat (rektális digitális vizsgálat).

A beteg előre hajolva, vagy térd-könyök helyzetben, vagy oldalfekvő helyzetben helyezkedik el. A vizsgálat során az orvos megtekinti a végbélnyílást és annak környékét, majd síkosító anyaggal bekent gumikesztyűvel a végbélnyíláson keresztül óvatosan felnyúl a végbélbe.

A vizsgálóujjal ilyenkor 360 fokban körbetapintható a végbél. Ennek során nemcsak a végbél nyálkahártyájának növedékei, belső aranyerek, végbélnyílás berepedések tapinthatók ki, de férfiaknál megítélhető a dülmirigy (prosztata) nagysága, állaga, nőknél pedig a hüvely és a méhszáj esetleges érzékenysége. Mindkét nemben a végbél körüli területek is áttapinthatók (érzékenység, gyulladás, tályogképződésre utaló jelek).

A végbél és végbélnyílás vizsgálatára száloptikás eszközöket (rektoszkóp, anoszkóp) is alkalmaznak. A vizsgálatot célszerű székletürítést követően, tisztító beöntés után elvégezni. Rektoszkóppal a végbélnyílástól számított mintegy 20-25 cm-es szakasz ítélhető meg, míg az anoszkóp segítségével a végbélnyílás redőzete kisimítható, ezért berepedések és aranyeres elváltozások jobban megfigyelhetők.

Székletürítési panaszok, fájdalom esetén funkcionális vizsgálatokat (nyomásmérés, videórögzítéses vizsgálatok) is végezhetnek speciális centrumokban.

Online időpontfoglalás