Vékonybél betegségei

Vékonybél betegségei – a vékonybél betegségeit elsődleges és másodlagos betegségekre osztják.

Az elsődleges vékonybélbetegségek magából a vékonybélből származtathatók. Ide sorolják a veleszületett enzimhiányokat (laktázhiány, abetalipoprotenémia, aminosav szállítási zavar), fertőzéseket (vírus-, baktérium-, protozoon-, féreg- és gombafertőzéseket), a bakteriális túlnövekedés szindrómát, a lisztérzékenységet (cöliákiát), a Crohn-betegséget (a tápcsatorna bármely szakaszát érintheti), a Whipple kórt (ritka fertőzés), a trópusi sprue-t, a kollagén sprue-t, az amyloidosist, az eosinophil-sejtes vékonybél gyulladást, a sarcoidosist, valamint a vékonybélelsődleges daganatos betegségeit.

Másodlagos betegségei közé olyan kórképeket sorolnak, melyek nem közvetlenül a vékonybélből származtathatók, de érintik a vékonybélszöveteit is. Ilyenek a bizonyos gyógyszerek által okozott eltérések (nem szteroid gyulladáscsökkentők okozta nyálkahártya károsodás, hashajtók- vagy kemoterápiás szerek okozta káros hatás), hormonális betegségek hatásai (pajzsmirigy működési rendellenesség, mellékpajzsmirigy túlműködés), a vékonybélvérellátási zavarai, a cukorbetegség okozta mozgási zavar, neuroendokrin daganatok okozta káros hatások, az AIDS káros hatása vagy az egész szervezetet érintő autoimmun betegségek károsító hatása (pl: progresszív szisztémás sclerosis).

A vékonybélbetegségek tünetei lehetnek hasmenés, emésztési rendellenesség, puffadás, bűzös-zsíros széklet, fogyás, fehérje-, vitamin- és nyomelem hiány, fáradékonyság, hasi fájdalom, hányinger, hányás, ödéma képződés, láz, bőrtünetek, idegrendszeri tünetek, szív-, szívizom- és vázizom betegségek.