Szájüreg

Szájüreg – a szájüregben a fogak, a nyelv és a nyálmirigyek vesznek részt az emésztésben. A nyelv feladatköre igen széles: nyelés, táplálékirányítás, az ízek érzékelése, de szerepe van a hangképzésben és a légzésben is.

A nyelvet borító nyálkahártyában helyezkednek el az ízlelőbimbók. Ezek ízérző receptorok segítségével biztosítják az ízérzést.

Fogaink feladata a táplálék rágása, aprítása, valamint a hangképzésben való részvétel. A fogak munkáját ma már evőeszközeink is segítik, hiszen jóvoltukból feldarabolva érkezik az étel a szájba.

A szájüregünkben az étel rágása, aprítása során nyállal keveredik, és így nyelésre kész masszává, falattá alakul. Nyelvünk a falatokat hátrafelé és lefelé, a garatba tolja, az étel onnan a nyelőcsőbe kerül.

A nyelési folyamat bonyolult reflexek sorozata. Ahogy a szilárd és a folyékony állapotú tápanyagok elhagyják a szájüreget, keresztülhaladnak a garaton. A garat (farinx) a szájüregmögött és alatt helyezkedik el.

Nyeléskor egy apró lebeny, a gégefedő (epiglottisz) záródik le, megakadályozva ezzel, hogy a táplálék vagy folyadék a légcsőbe (trachea), illetve a tüdőbe jusson.

A szájpadlás hátsó része (lágy szájpad) pedig felemelkedik, és meggátolja, hogy a táplálék vagy folyadék az orrüregbe jusson. A nyelés akaratlagosan kezdődik,  utána már automatikusan zajlik.

Online időpontfoglalás