Szájüregi daganat tünetei

Szájüregi daganat tünetei – bármilyen, a szájüregben elhelyezkedő térfoglalás, puha vagy kemény csomó, nem gyógyuló fekélyes seb, amely vérzik, bűzös szájszagot okoz, esetleg fájdalmas szájüregi daganat jelenlétére utalhat.

A szájüreg daganatos elváltozásai akadályozhatják a rágást és a nyelést, a beszédet.

A nyelv daganatos megbetegedései elsősorban a nyelv oldalán jelentkeznek, sokáig fájdalmatlanok. A nyelven megjelenő vöröses területek észlelésekor érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni.

A szájpadon jelentkező daganatos betegségek szintén sokáig tünetmentesek, és ezeknél is gyakori, hogy vörösen elszíneződött területek talaján alakulnak ki.

A szájnyálkahártyán jelentkező vöröses területek, vagy akár megvastagodott fehéres foltok egyaránt gyanúsak lehetnek, ezért ezek miatt is ajánlott orvoshoz fordulni.

Az ajkakon jelentkező vörös, fehér vagy barna foltok szintén utalhatnak szájüregi daganatos megbetegedésre.

Az állkapocs csontjainak daganatai általában fájdalmat, zsibbadást okozhatnak a csonthártya érintettsége miatt, de kialakulhatnak fájdalommentesen is.

A nyálmirigyek (fültőmirigy, állkapocscsont alatti mirigy, nyelv alatti mirigy) tumorai lehetnek fájdalmasak vagy fájdalmatlanok, általában gyorsan nőnek és kemény tapintatúak.

Online időpontfoglalás