Hasnyálmirigy betegségek tünete, kezelése

Hasnyálmirigy betegségek tünete, kezelése – a hasnyálmirigy betegségeinek tünetei eléggé szerteágazóak.

A gyulladásos betegségek hátba sugárzó hasi fájdalommal, hányingerrel, hányással, lázzal, szívfrekvencia gyorsulással, sokszervi elégtelenség képével járhatnak.

A háton (főként az ágyéki részeken) és a köldök körül lilás bőrelszíneződés jelentkezhet. A bőrön fájdalmas, gyulladásos, vörhenyes színű bőralatti csomók jelentkezhetnek.

Gyomor-bélrendszeri vérzés, vérvizelés is megjelenhet. A gyulladás gyakran olyan súlyos, hogy a beteg kórházi kezelést igényel.

Az idült hasnyálmirigy gyulladás(krónikus pancreatitis) állandó vagy visszatérő hasi fájdalmat, emésztési rendellenességet (puffadás, zsírszékelés), késői tünetként akár cukorbetegséget okozó betegség.

A daganatos betegségek ezzel szemben sokáig rejtve maradnak, mivel szinte teljesen tünetmentesen alakulnak ki.

Amikor már tüneteket okoznak (hasi-hátba sugárzó fájdalom, fogyás, étvágytalanság, sárgaság, visszatérő mélyvénás thrombosisok), legtöbbször már igen előrehaladott betegség képe bontakozik ki.

Talán szerencsés kivételt képezhetnek a hasnyálmirigyfeji részében, a közös epevezetékmellett elhelyezkedő kisebb tumorok, amelyek viszonylag korán okoznak sárgaságot (összenyomják az epevezetéket), ezáltal hamarabb sikerül kimutatni őket.

A hormonálisan aktív hasnyálmirigy daganatok kis méretük ellenére elég intenzív tüneteket képesek okozni, melyeket éppen az általuk termelt hormonálisan aktív anyagok okoznak.

A hasnyálmirigybetegségek kezelése mindenképpen orvosi, kórházi feladat. A kezelés részét képezi az átmeneti éheztetés, gyógyszeres kezelés, valamint esetenként a sebészi beavatkozás is.

Daganatos betegségek kezelése elsődlegesen sebészi, de sugár- és kemoterápia alkalmazására is szükség lehet.

A kezelések célja a hasnyálmirigynyugalomba helyezése, a fájdalom csillapítása, daganatok esetén pedig a tumorszövet eltávolítása vagy mennyiségének csökkentése.

A kezelés másik alappillére a hiányzó hasnyálmirigyenzimek gyógyszeres pótlása.

Online időpontfoglalás