Hasnyálmirigy elhelyezkedése

Hasnyálmirigy elhelyezkedése – a hasnyálmirigy fehéres-rózsaszínű, hosszan elnyúlt mirigyes szerv, mely a hasüreg hátsó falán a retroperitoneumban, a lumbális 1-es és 2-es csigolya magasságában helyezkedik el.

A hasnyálmirigyfeji része a legszélesebb, amely kötőszövetesen összenőtt a patkóbéllel, annak homorulatában fekszik.

A fej ferdén felfelé, jobbról balra, a hasi főverőér előtt elhelyezkedő hasnyálmirigytestben folytatódik, majd észrevehető különbség nélkül a farokban végződik.

Lefelé és balra kanyarodó nyúlványa a processus uncinatus, amely a patkóbél alsó vízszintes szárát követi.

A hasnyálmirigyelülső felszíne szomszédos a patkóbél vékonybél átmenettel (flexura duodenojejunalis), a vékonybelekkel, majd a
gyomor-vastagbél között húzódó nagycsepleszen (bursa omentalis) keresztül a gyomorhátsó felszínével, a haránt vastagbél bélfodrával (mesocolon transversum), és a lép alatt található harántvastagbél-leszállóvastagbél határán található bal vastagbél kanyarulattal (flexura coli sinistra).

A mirigy fejének hátsó felszíne a rekesz jobb oldali szárához és az alsó fővénához, a vena cava inferior-hoz fekszik hozzá.

Mögötte lefelé, a jobb oldali széle mentén húzódik a közös epevezeték(ductus choledochus), a patkóbél leszálló szára (pars descendens duodeni) középmagasságáig, ahol a mirigy fő kivezető csöve csatlakozik hozzá, a ductus pancreaticus major, és együttesen lépnek be a patkóbélbe, ahol a papilla duodeni major-on nyílnak (papilla Vateri) a bélüregbe.

Online időpontfoglalás