Nyelőcső elhelyezkedése, felépítése

Nyelőcső elhelyezkedése, felépítése – a nyelőcső (oesophagus, bárzsing) a mellkas középvonalában helyezkedik el.

A nyelőcsőa nyaki régióban a légcső mögött, a leszálló főverőértől balra fekszik. Innen lefelé haladva előre és kissé balra irányul. Szorosan hozzáfekszik a pajzsmirigy mindkét lebenyéhez és a közös nyaki verőerekhez (arteria carotis communis).

A nyelőcsőmellkasban a légcsőhöz képest hátrafelé és kissé balra helyezkedik el. A légcső kettéoszlásának (bifurcatio tracheae) magasságában az addig elöl futó főverőér balra és hátsó-oldalsó irányban halad, és eközben rövid szakaszon benyomja a nyelőcső bal szélét.

A nyelőcsőnek három szakasza különíthető el: a nyaki vagy felső, a középső és az alsó szakasz. Leghosszabb a középső harmad, legrövidebb az alsó szakasz.

Felépítésében belülről kifelé haladva egy többrétegű el nem szarusodó laphám, a nyálkahártya saját izomrétege, a nyálkahártya alatti kötőszövetes réteg, a külső izomréteg (ez egy belső körkörös és egy külső hosszanti izomrétegből áll), valamint az izomréteget borító kötőszöveti réteg vesz részt.

Artériás és vénás hálózata összetett, nyirokérellátása bőséges. Beidegzését a bolygóideg és a szimpatikus idegrendszer végzi.

Online időpontfoglalás