Nyelőcső daganat

Nyelőcső daganat – a nyelőcsőben jó- és rosszindulatú daganatok egyaránt előfordulhatnak.

A jóindulatú elváltozások mintegy 70 százalékát az ún. leiomyomák (simaizom-daganatok) képezik. Ezeket kis méret esetén rendszeresen követni kell, nagy méret esetében sebészileg eltávolítandók.

Ritkábban előfordulhatnak polipszerű növedékek és cisztás elváltozások is, melyeket szintén követni kell, méretnövekedés esetén pedig eltávolítandók.
A nyelőcsőrosszindulatú daganatainak előfordulása 2,5-5 eset/100 000 fő.

A nyelőcsőrákszövettani típusa alapján lehet laphámrák és adenocarcinoma. A laphámrákok száma az utóbbi években csökkenő tendenciát mutat.

Kockázati tényezői a dohányzás, alkoholfogyasztás, nyálkahártya-irritációt okozó anyagok fogyasztása (pl. forró ételek, erősen savas kémhatású anyagok), rákkeltő anyagok fogyasztása (pl. füstölt ételek), valamint a vitamin- és nyomelemhiányos állapotok.

Elsősorban a nyelőcsőfelső, ritkábban a középső harmadot érintő elváltozásokról van szó.

Az adenocarcinómák száma az utóbbi években növekedést mutat. Elsősorban az alsó harmadot, ritkábban a középső harmadot érintő betegség.

Hajlamosító tényezői közé soroljuk az elhízást, a zsíros ételek fogyasztását, a rostszegény étrendet, a gastro-oesophagealis reflux betegséget, valamint ez utóbbi talaján kialakuló hámeltérést, az ún. Barrett-féle metaplázia megjelenését.

Online időpontfoglalás