Nyelőcső daganat kezelése

Nyelőcső daganat kezelése – Jóindulatú daganatok kezelése bizonyos méret felett sebészi eljárásokat igényel (pl. enukleáció).

Rákmegelőző állapotokat, apró, korai stádiumú daganatos elváltozásokat általában terápiás endoszkópos beavatkozásokkal lehet gyógyítani: endoszkópos nyálkahártya-eltávolítás, fotodinámiás (fényérzékenyítő anyag beadását követő fénykezelés) kezelés, argon-plazma vagy lézeres nyálkahártya-égetés.

Sajnos a nyelőcső daganatok felfedezése általában késői stádiumban történik. Ilyenkor sugárterápiás, kemoterápiás kezelésekkel kombinált sebészi nyelőcső-eltávolításra lehet szükség.

Amennyiben ezek már nem vezethetnek megfelelő eredményhez, vagy kivitelezésük orvosilag kontraindikált, úgy palliációs (áthidaló) beavatkozások jönnek szóba (öntáguló fémstentek behelyezése, elektrokauteres tumorroncsolás, fotodinámiás vagy lézeres tumorroncsolás).

Ezeknek a beavatkozásoknak az a célja, hogy átmenetileg biztosítsák a beteg számára a nyelés, és ezáltal a táplálás lehetőségét.

Amennyiben ezek a módszerek hatástalanok, úgy ún. perkután endoszkópos/ultrahangvezérelt gasztrosztóma (PEG illetve PSG) behelyezése jöhet szóba – ez a gyomorba helyezett apró cső, melyen keresztül a táplálás biztosíthatóvá válik.

Online időpontfoglalás