Nyelőcsőrák

Nyelőcsőrák – a nyelőcső rosszindulatú daganatainak előfordulása 2,5-5 eset/100 000 fő.

A nyelőcsőrák szövettani típusa alapján lehet laphámrák és adenocarcinoma. A laphámrákok száma az utóbbi években csökkenő tendenciát mutat.

Kockázati tényezői a dohányzás, alkoholfogyasztás, nyálkahártya-irritációt okozó anyagok fogyasztása (pl. forró ételek, erősen savas kémhatású anyagok), rákkeltő anyagok fogyasztása (pl. füstölt ételek), valamint a vitamin- és nyomelemhiányos állapotok.

Elsősorban a nyelőcsőfelső, ritkábban a középső harmadot érintő elváltozásokról van szó.

Az adenocarcinómák száma az utóbbi években növekedést mutat. Elsősorban az alsó harmadot, ritkábban a középső harmadot érintő betegség.

Hajlamosító tényezői közé soroljuk az elhízást, a zsíros ételek fogyasztását, a rostszegény étrendet, a gastro-oesophagealis reflux betegséget, valamint ez utóbbi talaján kialakuló hámeltérést, az ún. Barrett-féle metaplázia megjelenését.

A nyelőcsőrák tünetei (ún. alarm- vagy riasztó tünetek) lehetnek: nyelési nehezítettség, fájdalmas nyelés, fogyás, vérhányás, vérköpés, fekete (szurok) széklet, légzési nehezítettség, rekedtség.

Ritkábban jelentkező, ún. paraneopláziás tünetek lehetnek a szemrés tágasságának csökkenése, ugyanitt jelentkező szemgolyó-besüppedés, csont- és ízületi fájdalmak, a bőrön jelentkező többszörös bőrkeményedések, nem specifikus hormontúltermeléshez társuló tünetek, érgyulladások, magas szérum kalcium szinthez társuló tünetek.

Online időpontfoglalás