Nyelőcső vizsgálat folyamata

Nyelőcső vizsgálat folyamata – a nyelőcsővizsgálatokat lehetőség szerint éhgyomri állapotban célszerű elvégezni.

Az endoszkópos nyelőcső vizsgálatok során helyi érzéstelenítő folyadék lenyelését követően egy vékony, néhány milliméter széles száloptikás eszközt kell lenyelni, amelyen keresztül az orvos képet kap a nyelőcsőbelső felszínéről, és az esetleges elváltozásokból szövettani mintát tud venni, vagy ultrahang segítségével a nyelőcsőfali rétegeit és annak környezetét is megvizsgálhatja.

Endoszkópos módszerekkel terápiás beavatkozások (vérzéscsillapítás, nyálkahártya-eltávolítás vagy -roncsolás, -tágítás) is elvégezhető. Speciális esetekben intravénás szedációban is végezhetőek ezek a vizsgálatok.

A radiológiai vizsgálatok során kontrasztanyagot kell lenyelni, amelyek láthatóvá teszik a nyelés folyamatát és a nyálkahártya bizonyos eltéréseit.

A funkcionális vizsgálatok egy részénél szintén le kell nyelni vékony eszközöket, amelyeken keresztül nyomást vagy kémhatást lehet mérni.

Az izotópos vizsgálatok izotóppal jelzett próbaételek vagy anyagok lenyelését követően speciális izotóp-kamera alatti képalkotást igényelnek: fájdalmatlan, de hosszabb időt igénylő vizsgálatok.

Online időpontfoglalás